Özulaş yönetimi olarak 2 dönemdir esnafımız sorunları için önemli çalışmalar yürüttük. Yaşanan sorunları birlik ve beraberlik içerisinde bir sürece yayarak çözmeye çalışıyoruz. Her sorunun çözümünde bir süreç vardır. Bizler de yönetim olarak bu sorunların çözümü adına önemli çalışmalar yaptık. Bundan sonrası bir süreç gerektiriyor. İyi günler bizi bekliyor.
İstanbul gibi bir şehir de toplu taşımacılık görevi yürütüyoruz. Kolay bir iş değil ve her zor iş gibi sorunları olacaktır. Fakat bu zorluklara sektörümüz yıllardır göğüs gerebilmiş. Yaşanacak sıkıntılar gözümüzü korkutmuyor. Biz sorunlarımızı planlı ve programlı bir şekilde sorunun içeriğine inerek çözmeye çalışıyoruz. Böyle yaptığımız zaman da birçok şeyi çözdüğümüz görülüyor.
Bizler sorunlarımızı iki dala ayırıyoruz. Yerelde İstanbul sorunlarımız ve genelde ise Türkiye sorunlarımız mevcut. Genel sorunlarımız hepimizin bildiği konular. Genel sorunlarımız ile ilgili 2 yıldır ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Çalışmalarımızı Ankara’da bir yere kadar getirdik. Hatta 7 Haziran seçimleri sonrası beklentilerimiz çok ciddiydi. Yetkili siyasilerden önemli sözler almış ve kısa sürede sonuçlarını alabilecektik. Fakat Haziran seçimleri sonrası hükümetin kurulamaması maalesef bizi 7 ay kadar geriye itti. Lakin Kasım seçimleri öncesinde de esnafımız adına önemli girişimlerimiz oldu. Olumlu dönüşler aldık. Bu aşamadan sonra yeni hükümetten önemli beklentilerimiz var.
Yeni hükümetimizin kurulması ile esnaflarımızın sorunları da meclise taşınmıştır. İnşallah hepimiz adına hayırlı olmasını diliyorum. Umarım yeni hükümetimiz başarılı çalışmalara imza atarlar ve bizler de çalışmalarından pay alabiliriz.
Ücretsiz Ödemeleri Tarihimizde Bir İlktir
Hükümetin ilk icraatlarından biri olarak 65 yaş ödemelerini bekliyoruz. Aslında bu konuda çok önemli bir başarı sağladık. Fakat sonucunu halen alamadığımız için küçümsüyoruz. 1922’lerden bu yana süre gelen halk otobüs sektörü tarihinde ilk defa devlet tarafından bir katkı sunulması gerektiğine dair kanun çıktı. Böyle bir kanun çıkarmak çok ciddi bir iştir. Siyasi otariteyi ve bürokrasiyi ciddi şekilde bilgilendirip böylesi kanun çıkarmak kolay iş değildir. Tabi ki bu yasayı bir süreçle çıkardık ve sonucuna da bir süreç sonunda kavuşacağız. “Bu kanun bana ne kazandırdı ki” şekliyle olaya bakmamak gerekir. Önemli olan yasal zemindir ve bu sağlanmıştır. Şuan rakam konusu önemli. Az ya da çok o ayrı bir konu.
Onuncu ayın yedisi itibariyle bir genelge çıkmalıydı. Genelge ile ilgili aldığımız duyumlar doğrultusunda bizi tatmin edecek bir rakamın olmaması ve sistemde de tersliğin olmasından ötürü gerekli yerlere konunun hassasiyetini anlatarak yeniden gözden geçirilmesini istedik.henüz yeni genelge oluşmadı. Hükümetin kurulması ile genelge ile ilgili çalışma yapılacak. Yeni çalışma ile bizlerin sorunlarını daha çözümleyici, mağduriyetimizi giderici bir genelge çıkması ile esnafımız da mutlu olacaktır. Yaptıklarımız ve gittiğimiz yol çok doğru ve umarız sonucu da güzel olacaktır.
Tanım ve Tahdidi Bekliyoruz
Tahdit ile ilgili önemli görümeler yaptık. Hem Başbakanımız hem de Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’dan bu konuyla ilgili bir çalışma yapılacağı sözünü aldık. Tanım konusunun daha kolay çözüleceğine inanıyorum. 2918 sayılı yasada özel halk otobüsü tanımının konulması bir aşama, bir mevzidir. Artık bunu aşmamız gerekiyor. Tanım yasasının çıkması ile birlikte sorunları çözme konusunda daha başarılı olacağımıza eminim. İnşallah başaracağız. Başarmak için çalışıyoruz. Ankara’ya yapacağımız tebrik ziyaretlerinde bu konuların da takipçisi olacağız.
İstanbul’da Önemli Kazanımlar Oldu
Göreve başladığımızdan bu yana İstanbul sorunları için de önemli çalışmalarımız oldu. Şuan alçak tabanlı araçlardan 5 yıllık hizmet bedeli muafiyeti 8 yıla çıkarıldı. 8 yıllık ihzmet bedeli muafiyeti de esnafımıza önemli bir destektir. Diğer taraftan engellilerle ilgili sorun halen devam ediyor. Esnafımız araçlarına engelli aparatları takmaya başladı. Tadilat yerine değişimi tercih eden esnafımız için de değişimde ki 0-3 yaşı 0-5 yaşa çıkardık. Değişimi düşünen esnaflarımıza önemli bir katkı oldu.
Halk otobüs esnafı yıllardır reklam pastasından pay almak istiyordu. Konu ile ilgili İETT’de önemli görüşmelerimiz oldu. Belediye araçları gibi reklam alabilmemizin önünü açma adına girişimlerimiz sonuç vermeye başladı. Yakında İETT bununla ilgili bir ihale düzenleyecek. İhalenin sonuçlanması ile bizlerinde araçlarında reklam uygulaması hayata geçirilecek. Daha konu çok yeni olduğundan içeriği tam olarak netleşmedi. Fakat yakın zamanda araçlarımız reklam alanları sayesinde esnafımıza kazandırmaya başlayacak.
Yedek Araç Konusu Halen Çözülemedi
Bizlere en büyük servis ve kazanç kaybı yedek araç olmayışından kaynaklanıyor. Bu konuyu yetkililere 3 yıldır anlatmaya çalışıyoruz. Servis kayıplarımızı azaltabilmek için şirketler bünyesinde yedek araçlar bulundurmalıyız.
İETT bu çağrımıza kulak verdi ve 2006-2007 model araçlarını şirketlerimize kiralamayı teklif etti. Şirket ihtiyacına göre 10-15-20 adet kadar araç kiralayabilirdik. Maalesef İETT’nin bu çağrısına 2 şirket dışında talep gelmedi. Yapılan ihaleye İstanbul Halk Ulaşım ve Özulaş katıldı. Halbuki yıllardır talep ettiğimiz şeydi. İhale istenilen ilgiyi görmediği için iptal edildi. Fakat vazgeçmiş değiliz. İETT’ye ilerleyen zamanlarda kendimiz araç alarak yedek kullanmak gibi bir önerimiz olacak.
Haziran seçimlerinden sonra UKOME’den biz zam kararı çıktı. Verilecek tarife bizi tatmin eder bir rakamda değildi. Fakat erken seçim kararı ile birlikte zam kararı da uygulanmadı. Sonrasında gerekli yerlerle bu konuyu görüştük. Ücretlendirme sisteminin esnafa yaramayacağınız gerekli yerlere anlattık ve bir rapor sunduk. Belki ana ücret değişmeyebilir ama alt kalemlerde iyileştirme bekliyoruz. Özellikle aktarma, mavi kart ve öğrenci ücretlerinde yeniden düzenleme gerekiyor.
Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde gelir gider makası gitgide daralıyor. Özellikle aktarma ve mavi karta çok düşük zamlar yapılası buna sebep oldu. Mevcut ücretler ile sürdürülebilir taşımacılık yapılası çok zor. Ücret tarifesi ile ilgili bir çalışma bekliyoruz.bu konu ile ilgili çalışmanın da yakında UKOME’ye sunulmasını bekliyoruz.
TÖHOB’da Uzlaşı Şart Ama Özveri Gerekli
TÖHOB’un yakında seçimi olacak. Bizim için önemli bir kuruluş. Sektörümüz adına gerekli bir çatı örgüttür. Fakat Türkiye genelinde beklenilen çalışmaları yaptığı tartışılır. Böyle bir dönemde TÖHOB’u daha uzlaşı içerisinde götürmek lazım. Karşı karşıya seçim savaşı veren listeler haline getirmek geçmişte ki gibi zararlar verir.
Sorunları olan bir sektörüz. Bu sorunları çözmek için birbirimiz rakip olarak görmeyi bırakıp uzlaşı içerisinde çalışmalıyız. Ben bilirim demeden, bir şeyleri dikta etmeden herkes için liste yapılmalıdır. TÖHOB’un listesi Türkiye’yi kucaklamalıdır. Birliğe, beraberliğe ihtiyacımız varken ayrışmaya gerek yok. O kuruma ihtiyaç var ve iyi çalışıp güçlenmesi gerekiyor. Aksi halde sektörde boşluk oluşuyor. İşte o zaman da başkaları başka kuruluşlar kurma çabasına girişiyor. Biz daha bütünleşmiş bir sektör olarak karşımızdakilere taleplerimizi iletmemiz lazım. TÖHOB’da uzlaşı şart ama özveride bulunarak masaya oturulmalı.
Yorum Yazın