İETTnin son yıllarda başlattığı değişim ve gençleşme hareketi insan kaynağında da etkili oldu. İETT giderek Y Kuşağına yöneliyor. 1980-1999 yılları arasında doğan, bilgi ve iletişim teknolojileri ile büyüyen genç kuşak artık İETTde daha fazla söz sahibi
İETT, değişim için gerekli enerjiyi Y jenerasyonundan alıyor. 8 bin 605 personeliyle dev bir kurum olan İETTde, çalışanların yüzde 32,5ini Y kuşağı oluşturuyor. Özellikle memur kadrolarındaki gençleşme ile dikkatleri üzerine çeken İETT, müdür kadrolarından başlayarak en tepe yönetime kadar geniş çaplı bir gençleştirme hareketi içinde. Bu hareket sadece memurları kapsamıyor. İşçiler için de aynı durum söz konusu. İETTnin geçen yıl yeni aldığı 964 şoförün 871i y kuşağını temsil ediyor. Yaş ortalamaları ise 32.
İETTde Y Kuşağının etkinliğinin artmasıyla değişim projeleri bir bir hayata geçiyor
İETTnin insan kaynakları yapısının değişmesiyle birlikte, insan kaynakları alanında değişim oluşturacak projeler de bir bir hayata geçiriliyor. Bu projelerden çalışanların performanslarının ölçülüp değerlendirildiği, üstün performans gösterenlere hem yatay hem dikey kariyer fırsatları sunulan Performans Gelişim Sistemi Projesi hayata geçirildi. Geleceğin liderlerini yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen Liderlik Akademisi, Mentör-Menti yaklaşımları ve inovasyon ekipleri gibi eğitime yönelik projeler ile stajyer öğrencilerin seçilmesi, çalıştırılması, geliştirilmesi ve yetenekli olanların kuruma kazandırılması amacıyla yürütülen Stajyer Yönetim Sistemi projesi yürütülen projeler arasında. Çalışanların yetkinliklerinin geliştirilmesi ve modern teknolojinin imkânlarındanyararlanarak çalışanlara sürekli eğitim verilmesi amacıyla başlatılan uzaktan eğitim (e-learning) projesi ise tamamlanmak üzere. İnsan kaynağını geliştirmek adına yürütülen çalışmalar bunlarla da sınırlı değil. Çalışanların tecrübe ve bilgi birikimlerini artırarak kurumsal gelişime katkıda bulunmak için yurt dışındaki toplu ulaşım kurumları ile İETT arasında personel değişimi de hedefleniyor.
Baraçlı: Y Kuşağı, iş dünyası için yeni iş anlayışını temsil ediyor
Konuyla ilgili konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, İnsan kaynağının maliyet kaynağı olarak görüldüğü anlayış artık çok gerilerde kaldı. Başarı; insanlar aracılığıyla iş yaparak değil, işler aracılığıyla insanları geliştirmekten geçiyor. Bu noktadan hareketle, İETT olarak en büyük yatırımı insana yapılan yatırım olarak görüyoruz. 21. yüzyılda Y Kuşağı sadece yeni nesli temsil etmiyor, iş dünyası için yeni iş anlayışını da temsil ediyor. Yeni iş anlayışında genç ve dinamik kalabilmek için tüm yapınızı baştan sona değiştirip yenilemeniz gerekiyor. Özellikle İETT gibi hızlı değişen kurumlarda gençleşme önemli. O nedenle karar alma konusunda daha etkin, yenilik ve değişime açık, teknoloji ile iç içe olan genç çalışanların sayısını artırmayı hedefledik. Ağırlıklı olarak genç mühendislerden seçtiğimiz yöneticiler klasik devlet memuru algısını yıkacak özelliklere sahip. Y kuşağı denilen gençlere yönetici kadrolarında daha fazla görev vermeye başladıktan sonra özellikle değişim yönetimi ve hız açısından büyük avantaj sağladık. Bu hedefimizi önümüzdeki birkaç yıliçinde de devam ettireceğiz. diye konuştu.
Yorum Yazın