Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Haydarpaşa Limanında "İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi (Avrasya Tüneli) Projesinin" TBM makinesi ile tünel açma işleminin başlatılması törenine katıldı.
Erdoğan burada yaptığı konuşmada, bugünün kendileri için çok çok anlamlı, heyecan dolu, coşku dolu bir gün olduğunu söyledi. Bunun bir temel atma töreni veya bir başlangıç olmadığını ifade eden Erdoğan, bunun başlangıcını, ilk temel atma merasimini yağmurlu bir günde Üsküdar'da yaptıklarını anımsattı. Bugün İstanbul Boğazı'nın altından lastikli araçların geçeceği tüp geçidin tünel delme işlemini başlattıklarını söyleyen Erdoğan, burada kullanılacak TBM aracının faklılığının ve özelliğinin olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Bu farklılık ve bu özellikle hergün yaklaşık 10 metre delme işlemini yaparak, inşallah Asya'dan Avrupa'ya geçmiş olacağız" dedi.
Tünel İçin Almanya'da, Özel Bir Tünel Açma Makinesi İmal Edildi
Avrasya Tüneli'nin inşasında önemli bir aşamanın başlangıcında olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "İnşallah tıpkı Marmaray'da olduğu gibi, Kazlıçeşme-Göztepe arasına denizin altından, gidiş-gelişli iki tüp yerleştirecek, lastikli araçların, dakikalar içinde iki kıta arasında seyahat etmesini mümkün hale getireceğiz. 26 Şubat 2011'de, şahsımın da katıldığı törenle imzaları atmıştık, projenin başlangıcı o gündü. Hazırlıklar yapıldı, geçen yıl 27 Mayıs'ta belki birçok İstanbullu'nun adını bilmediği Çatladıkapı'da inşaat çalışmaları başladı. Bu tünel için Almanya'da özel bir tünel açma makinesi imal edildi. Dizaynı tamamıyla yapı merkezine ait olan bu çalışmanın üretimi orada oldu. Bu dev makine buraya getirildi, montajı tamamlandı, inşallah bugün de artık çalışmaya, tüneli kazmaya başlıyor."
Başbakan Erdoğan, bu makinenin hem denizin 25 metre altında tünel kazacağını, hem de aynı zamanda tünel çeperlerini inşa edeceğini belirterek, bu tarz tünellerden dünyada çok az sayıda olduğunu kaydetti. Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Amerika'da Newyork şehrinde, deniz altından lastikli araçların geçebildiği 4 adet tünel var. Malezya Kuala Lumpur'da benzeri bir tünel daha var. Avrupa'da Fransa'da aynı şekilde bir karayolu tüneli var. Biz dünyanın en modern, en gelişmiş karayolu geçiş tünelini şimdi artık İstanbul'a da kazandırıyoruz. Boğaziçi Köprüsü'nden lastikli araçlar iki kıta arasında seyahat ediyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden aynı şekilde lastikli araçlar geçiyor. Üçüncü köprü inşaatını, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü önceki hafta gittim, yerinde tekrar inceledim. Orada da ayaklar tamamlanıyor. Artık az bir zaman kaldı, inşaat hızla devam ediyor. Şu anda İstanbul'da iki kıta arasında iki köprüden karayolu ulaşımı, Marmaray'dan da demiryolu ulaşımı sağlanıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden hem karayolu olacak, hem orada da raylı sistem olacak. Bu Avrasya Tüneli tamamlandığında iki kıta arasında 4 karayolu geçişimiz olacak. İnşallah İstanbul'daki trafik nefes alacak. İnşallah, köprü trafiği dediğimiz eziyet, bu inşaatlarla artık tarih olacak. Bu büyük proje yaklaşık 14,5 kilometrelik, tamımı itibarıyla 14,6 kilometrelik bir yoldan oluşuyor. Kazlıçeşme'den Göztepe bu kadar. Bunun 5,4 kilometresi Boğaz'ın altında inşa ettiğimiz bu tünelden oluşacak. Geriye kalan 9,2 kilometrelik kısımda da yollar geçiş tünelleri köprüler, üst geçitler inşa edeceğiz."
Kazlıçeşme İle Göztepe Arası 15 Dakikada Katedilecek
Tünel Depremlere De Dayanıklı Bir Şekilde İnşa Ediliyor
Onlarca Dev Yatırımı Aynı Zamanda Gerçekleştiren Bir Türkiye'ye Ulaşmış Olmanın Heyecanını Yaşıyoruz
Bakan Elvan: Dünyada Ses Getiren Projelere İmza Atıyor
Proje Çalışmaları 2,5 Yıl Sürdü
Törene, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu ile firma çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Başbakan'ın konuşması sırasında vatandaşlar "Dik dur eğilme, bu millet seninle" şeklinde sloganlar attı.
Yorum Yazın