İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Şirketlerinden İstanbul Ulaşım AŞ'nin cep telefonu sinyalleri üzerinden oluşturulan verilerin ulaşım planlaması için kullanılması yönündeki First of a Kind adlı çalışması, UITP Dünya Kongresinde Bilgi Teknolojileri İnovasyonu ödülüne layık görüldü.
UITP, her iki yılda bir düzenlediği Dünya Kongresinde en iyi uygulamaları teşvik ederek Ulaşımın Oscarları olarak bilinen ödülleri dağıtıyor. Bu sene Cenevrede düzenlenen Dünya Kongresindeki törende İstanbul Ulaşıma layık görülen Bilgi Teknolojileri İnovasyonu ödülünü, Genel Müdür Ömer Yıldız aldı. İstanbul Ulaşımdan projenin yöneticisi olan Proje Müdürü Mustafa Metin Yazar da törende hazır bulundu.
Konforlu ve erişilebilir bir ulaşım
İsviçrenin Cenevre kentinde düzenlenen ödül töreninde konuşan Genel Müdür Ömer yıldız, dünya nüfusunun 7 milyarın üzerine çıktığını ve mega şehirlerin sayısında hızlı bir artış olduğunu söyledi. Hızla şehirleşen bir dünyada yerinde ve doğru verilmiş ulaşım kararlarıyla yolculuk sürelerini kısaltmak, yürüme mesafelerini azaltmak ve hizmet seviyelerini eşit şekilde dağıtmak için yürütülen çabaların daha fazla önem kazandığını kaydeden Yıldız, şöyle konuştu;
Minimum sürede, konforlu, herkese eşit hizmet seviyeli, doğru ücret politikalı, akılcı, hatları kolay öğrenilebilir, yaygın ve sıkışıklık etkilerinden arındırılmış bir toplu ulaşım hedefliyoruz. Vodafone Türkiye ve IBM Türk ile birlikte yürüttüğümüz First of a Kind projesi de bu hedefimize ulaşma yönünde bizim için önemli bir yer teşkil ediyor.
Etkin optimizasyon sağlanacak
İstanbul nüfusunun gerçek zamanlı günlük hareketliliği ve yoğunluğunu mevcut toplu taşıma ağı girdileri eşliğinde analiz etme temeline dayalı olan First of a Kind proje sayesinde, toplu taşımada daha etkin planlama yaparak, toplu taşıma akışını bizzat vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine göre optimize etmek hedefleniyor.
İstanbulluların yolculuk alışkanlıklarının haritasını çıkararak, toplu taşıma ağlarını, bu verilerdeki yoğunluk, güzergah ve zaman dilimlerine göre yeniden düzenleyen İstanbul Hareket Halinde projesi, dünyanın en büyük metropollerinden biri olan İstanbulun kritik gündem maddelerinden biri olan toplu taşıma hizmetlerinin optimizasyonu yolunda önemli bir girişim olarak görülüyor.
Daha az kuyruk; daha ferah ulaşım!
Şehirlerin, teknolojinin sunduğu olanaklarla daha akıllı hale getirilebileceği fikrinden hareketle geliştirilen İstanbul Hareket Halinde projesi, toplu taşıma akışının iyileştirilmesine paralel olarak, uzun vadede şehirdeki trafik sıkışıklığının giderilmesine yönelik önemli faydalar sağlıyor.
Yeşil şehir hedefi
Dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri olan sürdürülebilir yeşil şehirlerin oluşturulmasında da önemli bir adımı temsil eden İstanbul Hareket Halinde projesiyle; insanların trafikte geçirdiği vaktin kısalması, böylece şehirlerdeki kirlilik seviyesinin azalması, karbon emisyonlarının düşürülmesi ve enerji verimliliği sağlanması gibi önemli katkılar sağlanması da ulaşılması istenilen hedefler arasında.
Proje, nüfusun sürekli olarak artış gösterdiği ve insanların yaşamlarının giderek daha fazla karmaşıklaştığı İstanbul gibi bir metropolde ulaşım kalitesinin artırılması ve kentin daha yaşanabilir kılınması yolunda büyük bir adımı temsil ediyor.
UITP hakkında
UITP (International Association of Public Transport) kent içi toplu ulaşım ve taşıma hizmetlerinin düzenlenmesinde ve organizasyonunda önemli tecrübeye sahip uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Toplu taşımacılığın Birleşmiş Milletleri olarak nitelendirilen UITP, 1885 yılında Brükselde kuruldu. Dünya genelinde 3 bin 400'ün üzerinde üyesi bulunan UITP metro, otobüs, hafif raylı sistem, bölgesel ve banliyö demiryolları, deniz taşımacılığı, taksiler ve araç paylaşımı olmak üzere bütün toplu taşımacılık modlarını kapsamaktadır.
92 ülkeden üye
Kurum üyeleri, 92 ayrı ülkeden toplu taşımacılık işletmecileri, bakanlıklar, yerel yönetimler, endüstri kuruluşları, araştırma merkezleri, akademisyenler ve danışmanlardan meydana gelmektedir. Merkezi Brüksel'de bulunan UITP'nin Dubai, Moskova, İstanbul, Roma, Sao Paulo, Abidjan, Bangalore, Johannesburg, Hong Kong ve Canberra'da da ofisleri bulunmaktadır.
Dünyanın en büyük raylı sistem kütüphanesi
Toplu taşımacılık aktörlerinin bütün tedarik zincirini bir araya getiren UITP, gelişmiş ve gelişmekte olan bir çok büyük şehirde, kent içi toplu taşıma ve ulaşım hizmetleri ile ilgili kuruluşlara teknik destek vermektedir. Beş kıtada 92 ayrı ülkede 128 senedir faaliyet gösteren ve toplam 3 bin 400 üyesi bulunan UITP, raylı sistemlerle ilgili dünyanın en büyük kütüphanesine sahip bulunuyor.
PTx2 Ödülleri hakkında
2009 yılında UITP, toplu taşımacılığın dünya genelindeki pazar payının iki katına çıkarılmasını hedefleyen 2025=PTx2 stratejisini ortaya koydu. Bu çerçevede hazırlanan ve 2025 yılına kadar hayata geçirilmesi planlanan proje ve girişimlerle toplu taşımacılığın kullanım oranının da arttırılması amaçlanıyor.
2025 vizyonu olarak adlandırılan bu plan kapsamında UITP, her iki yılda bir düzenlenen Dünya Kongresi sırasında geleneksel hale gelen ulaşım ödüllerini bu sene İsviçrenin Cenevre kentinde veriyor. Ulaşım sektörünün Oscarları olarak nitelendirilen bu ödüllerle UITP, daha çok ve daha iyi toplu taşımacılığa katkı sağlamak üzere geliştirilen yenilikçi çözümleri ödüllendirmek ve bu sayede toplu taşımacılığın büyümesini desteklemeyi hedefliyor.
Yorum Yazın