İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından...
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından İstinye ve Tarabya koylarına inşa edilecek marinalarla ilgili Saraçhane’deki Başkanlık Sarayı'nda basın bilgilendirme toplantısı yaptı.
Marina projelerinin İstanbul için çok önemli olduğuna dikkati çeken Başkan Topbaş, bir ülke özelliği gösteren İstanbul’un Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük bir şehir olduğunu kaydetti.
Dünya ile yarışan İstanbul’un birçok hizmeti beklediğine işaret eden Başkan Topbaş, göreve geldiklerinden başladıkları yatırımların toplam tutarının bu yılın sonunda 44 milyar lirayı bulacağını söyledi.
İstanbul’un bir deniz kenti olduğunu, geçmişte bu kentte yaşayanların sayfiye yerlerine gitmediklerini hatırlatan Başkan Topbaş, bu konuda sürdürdükleri çalışmalarla çevresiyle dikkat çeken bir İstanbul ortaya çıkarmaya çalıştıklarını dile getirdi.
İstanbul’un değnekçi sorununu İSPARK ile çözdüklerini, düzenli ve kaliteli parklanmada İSPARK’ın dünyaya örnek bir model haline geldiğini vurgulayan Başkan Topbaş, İSPARK’ın bugünkü değerinin yabancı yatırımcılar tarafından 4 milyar avro olarak belirlendiğini vurguladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İSPARK’ın sadece karada değil, denizde ve havada da olmasını istediklerini ifade ederek, İSPARK’ın helikopter yer hizmeti de verdiğini, yer hizmeti verecek başka bir çalışmaya da başladıklarını ve bunu geliştirileceğini de anlattı.
Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: ”İstanbul’un deniz kenti olması nedeniyle marinacılığın da İSPARK şemsiyesi altında olmasını istedik. İlgili kurumlarla temaslarımız tamamlandı. İstinye ve Tarabya’daki iki teknepark marinamızın yapımına 3 yıl önce karar verildi. 8 Mart 2011′de ihalesi yapıldı. İstanbul’un 9-10 noktasında daha yapılmasını arzu ediyoruz. İstanbul’daki boğaz sahilinde bağlı tekneler nedeniyle denizle teması kesilen noktalar var. Bunlar denizi kapatıyor. Bu tekneler için parklar yapılacak ve denizle bağlantı da kesilmemiş olacak. İki marina, 10 milyon liralık bir yatırım yapılacak. Balıkçı teknelerini de katarsak 400 teknelik parklanma olacak. Denizi boğmadan alt yapı dikkate alınarak bu çalışmayı yapacağız. İstinye’de 180, Tarabya’da 208 olmak üzere teknelerin rahatlıkla barınabileceği marinalar, İstanbul’a bir sembol olacak.”
İstanbul’da marina yapmak isteyen özel firmaların da bulunduğunu, gelecekte İstanbul’un birçok marinaya ev sahipliği yapacağını ifade eden Başkan Topbaş, tekneparklar projesinin, balıkçıları da dikkate alan bir proje olduğunu bildirdi. BaşkanTopbaş, Tarabya ve İstinye’de yapılacak marinalarla artık gelişigüzel tekne bağlama döneminin geride kalacağına işaret ederek, ”Bu gerekli bir durumdu. Zamanla Sarıyer’de, Büyükdere’de, Bebek’te Kuruçeşme’de, Paşabahçe’de, Çengelköy’de, Beykoz’da Kanlıca’da, Çubuklu’da da açılacak. Orada yaşayanların rahatsız olmayacağı şekilde, insanların öncelikleri dikkate alınarak yapılacak. Vatandaşımızı rahatsız edecek hiçbir şey yapmayacağız” şeklinde konuştu.
Tarabya ve İstinye’de inşa edilecek marinaların kısa sürede tamamlanacağını ve marinaların yıl sonunda hizmete alınacağını ifade eden Başkan Topbaş, her iki marinanın da tekneleri bağlandığı, yürüyüş yerleri bulunan ve benzerlerine göre daha ucuz olacağını söyledi.
Tekneparkların yapılacağı sahillerle ilgili bir takım konuşlanmalar bulunduğuna işaret eden Başkan Topbaş, ” Sahilin bir takım ünitelerle dolmaması gerekiyor. Kuruldan son bir karar alınacak. Bunlar yüzer marinalar. Dışarıda montajı yapılıp takılacak. Yıl sonunda hazır olacak” şeklinde konuştu.
Başkan Topbaş, devreye sokulacak tekneparkların çevreye duyarlı akıntıya engellemeyecek özelliklere de sahip olduğunu, tekneparkların büyük marinalar gibi olmayacağını ancak oralarda kafeterya, elektrik enerjisinin alınabileceği yerlerin bulunacağını da dile getirerek, tekneparklara irili ufaklı yatlar, kotralar ve balıkçı teknelerinin bağlanabileceğini belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, bir gazetecinin ”İstanbul’da özellikle hafta sonları serinlemek için denize girenler arasında çok sık boğulma olayları yaşanıyor. Hafta sonu 8 kişi boğularak hayatını kaybetti. Bu konuda bir önlem alınabilir mi?” sorusu üzerine, şu uyarılarda bulundu:
”İstanbullular’a sesleniyorum. Deniz çok hassas. Çok dikkat edilmesi gerekiyor. Denizi nasıl kullanacağınızı bilmelisiniz. Yüzme bilmeyenler, kesinlikle ortamı müsait olmayan, bizim plaj olarak belirlemediğimiz, can kurtarma ekiplerinin olmadığı yerlerden denize girmesinler. Hatta gelip önce bizim yüzme havuzlarımızda yüzme öğrensinler.
Göreve geldiklerinde İstanbul’da bir cankurtaran ağı kurduklarını anlatan Başkan Topbaş, bu ekipler sayesinde 7 yılda 11 binin üzerinde kurtarma olayının gerçekleştirildiğini, sadece dün 328 kişinin kurtarıldığını kaydetti.
Yorum Yazın