2018 yılı içinde Manisa halkının daha sessiz, daha konforlu ve çevreci seyahat etmesine imkan tanıyacak olan 22 adet Sileo elektrikli otobüsün üretimine başlandı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve beraberindeki heyet, ilk üretim araçları Bozankaya’nın Ankara’daki üretim tesislerinde yakından inceledi.
Türkiye’nin ilk yüzde 100 elektrikli yerli otobüslerini 2015 yılında üretmeye başlayan ve 2017 yılıyla birlikte 2. nesil araçların üretimine geçen Bozankaya, Manisa halkının kullanımına sunulacak araçların üretimine başladı. 20 adet 18 metre uzunluğunda körüklü ve 2 adet 25 metre çift körüklü olmak üzere toplamda 22 adet yüzde 100 elektrikli yeni nesil Sileo otobüs Manisalıların kullanımına sunulacak. Araçların üretim aşamalarını yakından takip eden Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün, beraberinde Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu ve Ulaşım Dairesi Başkanı Mümin Deniz ile birlikte Bozankaya’nın Ankara’daki üretim tesislerini ziyaret etti.
Manisa Büyükşehir Belediyesinin kent içi trafiği rahatlatmak ve çevre kirliliğini engellemek amacıyla hayata geçireceği elektrikli otobüs projesindeki 22 araç özellikle şehrin ana omurgası sayılan güzergahlarda hizmet verecek.
Manisa’nın trafik sorunu en çevreci şekilde ortadan kalkıyor
Manisa şehri için başarılı projelere imzasını atan Cengiz Ergün, Bozankaya Fabrikası ziyaretinde “40 yıllık çöp sorunun çözümü, arıtma tesisleri, yeşillendirme çalışmalarıyla şehrimizde önemli çevreci yatırımlarımız var. Bunların yanında ilimiz merkezinde özellikle servis saatlerinde yaşanan trafik sıkışıklığının önüne geçmek ve çevre kirliliği oluşturmayacak araçlarla işçilerin taşınması düşüncesiyle elektrikli otobüs projemizi hayata geçirmiştik. Bugün de üretimine başlanan otobüsleri bizzat yerinde inceliyoruz. Bu yıl içerisinde otobüslerimizi Manisa trafiğine dahil edip, trafik sorununa önemli ölçüde çözüm getirecek çevreci araçları hizmete sokmanın çabasındayız. Şimdiden hayırlı olsun” dedi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin ziyaretinden memnuniyet duyduklarını belirten Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Türkiye’de bugüne kadar elektrikli otobüslerle ilgili yapılan 7 ihaleyi de biz kazandık. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı ihaleyi de Eylül ayının sonunda kazanmıştık. Manisa halkı için Yeni nesil Sileo aracımızın 18 metrelik modelinden 20 adet ve 25 metrelik modelimizden 2 adet olmak üzere toplam 22 adet araç üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretimlerimiz Ankara’daki Bozankaya tesislerimizde başladı. Eskiden belediyelerimiz sayı olarak az araç satın alırdı. Ancak bu araçların çevreci olması ve uzun vadedeki kazanımları belediyelerin de dikkatinden kaçmadı ve son zamanlarda daha fazla araç alımları gerçekleşmeye başladı. Manisa Belediyesi’ni ve başkanımız Cengiz Ergün’ü, şehirlerine yaptıkları yatırımdan dolayı bir kez daha tebrik ediyorum. Bu vesileyle yeni nesil Sileo elektrikli otobüslerimiz de Türkiye’de ilk kez Manisa’da kullanıma sunulacak” şeklinde konuştu.
Şehrin sessiz yıldızı: Yeni nesil Sileo elektrikli otobüsler
Bozankaya tarafından üretilen çevre dostu, sessiz, verimli ve sıfır emisyon özellikleriyle ön plana çıkan yeni nesil Sileo otobüsler, %100 elektrikli 10, 12, 18 ve 25 metre uzunluğunda modellere sahip. 4 saatlik bir şarjla 400 km mesafeyi kat edebilen Yeni Sileo, sahip olduğu rejeneratif enerji ile de fren enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüp aracın bataryasını dinamik olarak şarj edebiliyor. İçten yanmalı motor yerine aks üzeri elektrikli motor kullanılması geniş ve ferah bir iç hacim yaratırken aracın yolcu taşıma kapasitesi de farklı uzunluklara göre 75 kişiden 232 kişiye kadar artırılabiliyor.
İlk nesil araca oranla ağırlığı artmadan araç iskeletinde farklı materyallerin de kullanıldığı yeni nesil Sileo’da tasarım da artık daha modern çizgileri barındırıyor. Modern şehirlerin yeni ulaşım aracı olmayı hedefleyen Yeni Sileo’nun tüm Ar-Ge geliştirmeleri Bozankaya Ar-Ge Merkezi’nde %100 yerli sermaye ve Türk mühendislerin çalışmalarıyla gerçekleştirildi. Hızlı yolcu indirme ve bindirme olanağı sağlayan %100 alçak tabanıyla Yeni Sileo, şehir içi ulaşımda sıfır emisyon ile çevre dostu bölgeler oluşturulmasına yardımcı olacak. Yeni nesil Sileo %75’e kadar fren enerjisini geri dönüştürebiliyor ve bu sayede sürüş mesafesini de büyük ölçüde artırabiliyor. Bir jeneratör görevi gören çekiş motoru, frenleme enerjisini elektrik enerjisine dönüştürüyor ve sürüş esnasında bataryayı dinamik olarak şarj ediyor. Tüm yol koşulları dikkate alındığında Yeni Sileo ortalama 0,8 kWh/km tüketim sergiliyor. Yolculuk esnasında rahatsız edici hiçbir motor gürültüsü olmayan Yeni Sileo bu formuyla modern şehir hayatına da uyum sağlıyor.
Yorum Yazın