Formula 1in resmi lastik tedarikçisi Pirelli, gelecek dönemde yarışlarda kullanılması düşünülen, İzmit Fabrikasında ürettiği yeni 18 inçlik lastikleri ilk kez test etti. Silverstone Pistinde gerçekleşen testlerin, Formula 1 lastikleri ile normal yol lastikleri arasındaki teknoloji transferini daha da geliştirmesi hedefleniyor.
İngilterede bulunan Silverstone Yarış Pistinde gerçekleşen sezon içi 3. testte, Lotus Formula 1 takımının E22si ile piste çıkan yedek pilot Charles Pic, 18 inçlik lastiklerle izleyenleri oldukça etkiledi.
Pirellinin 2010 yılında Formula 1in resmi lastik tedarikçisi olmasından bu yana desteklediği 18 inç ölçüsündeki lastik fikri, modern pazar trendlerini yansıtırken, daha büyük ölçüde lastiklerin kullanılmasıyla, Formula 1 lastikleri ile normal yol lastikleri arasındaki teknoloji transferinin daha da geliştirilmesi hedefleniyor.
14 turluk testte, yeni tasarlanan lastiklerin mevcut 13 inçlik Formula 1 lastikleri ile aynı performans ve dayanıklılık standartlarına sahip olduğu görüldü. Silverstoneda test edilen lastiklerin taban genişlikleri 13 inçlikler ile birebir aynı, çapı ise, 30 milimetre daha fazla olmasına rağmen, daha ince yanaklara sahip olduğu için iki farklı ölçüdeki lastiğin de ağırlıkları aynı.
Yarış ve yol lastikleri arasındaki bağı kuvvetlendirir
Bugün artık 18 inçlik lastiklerin bile standart otomobillerde kullanılmaya başlandığınısöyleyen Pirelli Motor Sporları Direktörü Paul Hembery Bu lastikler, markamızın Premium stratejisi kapsamında Pirelli mühendisleri tarafından geliştiriyor. Eğer takımlar bu yönde ilerlememizi isterse, kısa sürede bu lastikleri hazır edecek teknolojiye sahibiz. Bu lastiklerden daha iyi bir performans önceliklerimiz arasında yer almasa da, yeni lastikler beklentilerimiz ile paralel sonuç verdi. Bu nedenle Formula 1 yarışlarında çok önemli bir dönemeçte olduğumuzu söyleyebiliriz dedi.
18 inç lastik seçeneğinin yol lastikleri ile yarış lastikleri arasında mümkün olan en yakın bağın kurulmasını sağlayacağını söyleyen Hembery, Ancak bizim rolümüz, Formula 1de değişim yapmak değil. Lastik değişiminin aktif bir şekilde üzerinde ısrar ettiğimiz bir süreç olmadığını da vurgulamak isteriz. Amacımız, ekiplerin ve pilotların, seçecekleri çerçeve ne olursa olsun, ellerindeki donanım, düzenleme ve kaynakları en iyi şekilde kullanmalarına yardımcı olmak dedi
Yorum Yazın