Rusya'dan Orta Asya ve Orta Doğu'ya kombine yük taşımacılığının ülkemiz üzerinden yapılmasını sağlayan Samsun - Kavkaz Tren Feri Hattı, T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım ve Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov tarafından hizmete açıldı
Taşımacılığı çeşitlendirerek ticaretin artırılmasını hedefliyoruz
Türkiye-Rusya Demiryolu ve Denizyolu Kombine Taşımacılık Projesi kapsamında hizmete giren Samsun-Kavkaz Tren Feri Hattı'nın açılışında konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binalı Yıldırım, çalışmaları 2005 yılında başlayan ve 2010 yılında resmi sözleşmelerin imzalanmasıyla deneme seferlerine geçilen Proje ile Türkiye ve Rusya iki dost ülkeyi birbirine bağlayacak demiryolu, denizyolu kombine taşımacılığının yapılacağını belirtti.
.
Karadenizin, iki ülkenin sınırını oluşturduğunu ve tarih boyunca Rusya ile Türkiye arasında ticaretin gelişmesi için önemli görev yaptığını, bugün de bu görevini Rusya Türkiye ilişkilerinin gelişmesine paralel olarak aynı şekilde ifa ettiğini anlatan Yıldırım, iki ülke arasında halen 33 milyar dolar civarında olan toplam ticaretin önümüzdeki birkaç yıl içersinde 2015 yılında 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini vurguladı. Bu hedefe ulaşmak için taşımacılığı çeşitlendirerek ticaretin artırılması gerektiğini belirten Yıldırım şöyle devam.
.
Proje, dostluk ilişkilerimizin de geliştiğinin bir göstergesi
Rusya Federasyonu Ulaştırma Bakanı Maxim Y. Sokolov ise hattın, iki ülke arasındaki komşuluk ilişkilerinin yanı sıra dostluk ilişkilerinin de geliştiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
.
İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi hedefine değinen Bakan Sokolov, bunu yeni koridorlar, yeni hatlar açarak, yük akışını sağlamak yöntemiyle yapabileceklerini, söz konusu projenin daha başarılı işlemesi için, hattın işletmesine yönelik bir kurul oluşturulduğunu kaydetti.
Kuzey-güney ulaşım koridoru oluşturması açısından bir ilk
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karamanda konuşmasında, Türkiye-Rusya Tren Feri Hattı, kombine taşımacılık modeli açısından olduğu kadar, kuzey-güney ulaşım koridoru oluşturması açısından da bir ilk olma özelliğine sahip olduğunu vurguladı.
.
Projenin çalışmalarına 2005 yılında başlandığını, Türkiye demiryolları ile Rusya demiryollarının hat açıklıklarının farklı olması nedeniyle doğrudan demiryolu taşıması yapılamamasının önündeki engellerin Samsun liman sahasında boji değişim tesisi kurularak kaldırıldığını ifade eden Karaman,22 Aralık 2010 tarihinde başlayan Samsun - Kavkaz hattı tren feri deneme seferleri ile bugüne kadar karşılıklı 62 seferde 2.298 vagonla yaklaşık 63 bin tonyüktaşındığınıkaydetti.
.
Karaman, Türkiye ileRusya arasında birkombine taşımacılık sistemi oluşturarak, taşıma maliyetlerinin azaltılmasını ve taşıma sürelerinin kısaltılmasını sağlayacak olan tren feri hattında ilk aşamada hedefin yıllık 200 bin ton taşıma olduğunu ifade etti.
Yorum Yazın