Samsun’un alt ve üst yapısında kullanılan malzemelerin imalatından çevre düzenlemesine...
Samsun’un alt ve üst yapısında kullanılan malzemelerin imalatından çevre düzenlemesine kadar kentin mutfağında 2 bin insan çalışıyor.
Samsun’un altyapı çalışmalarında taş ocağındaki işçiden mühendisine her gün 2 bin kişi sabah 07.00'de büyük bir koşuşturma ile çalışmaya başlıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun’un değişim ve dönüşümünün yürütüldüğü mutfağa dikkat çekiyor. Şehri geleceğe taşıyacak projelerin imalatında alın terinin ve göz nurunun bulunduğuna işaret eden Yılmaz, 1999 yılından bugüne makine parkını 10 kat büyüttüklerini vurguladı.
PROJELER TRAFİK YOĞUNLUĞUNU AZALTACAK
Şehir içindeki trafik yoğunluğunu azaltmayı hedeflediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, Çatalarmut Mahallesi’nde 2 ay sonra yapımı bitecek kavşağın Samsun’un en büyüğü olacağını söyledi. Kilise kavşağındaki yoğunluğu hafifletecek Çatalarmut Kavşağı’nın 13 milyon liraya mal olacağını aktaran Yılmaz, bu rakamın 5 milyon TL’sini Büyükşehir Belediyesi makine parkı ile gerçekleştirilen işler oluşturduğunu vurguladı. Yılmaz; "Bu kavşağı önemsiyorum. Burası artık Hastane bölgesi. Burası önümüzdeki 5 yıl içinde dolacak. Titizlikle çalışıyoruz. 2 ay içinde Ramazan bayramına kadar burayı aydınlatması ve çizgileri dahil bitireceğiz. Sayın Başbakan’ın bir Samsun ziyareti olursa açılışını da beraber yapacağız" diye konuştu.
KAMULAŞTIRMA HIZ KAZANACAK
Büyükşehrin diğer alanlarındaki trafik yoğunluğunu azaltacak projeleri ise şunlar; Aşağıçinik ile Büyüklü arasındaki yol inşaatı. Balaç’ı Atakent’e bağlayan yol inşaatı tamamlandığında ise Atakum’dan çıkan birisi Ankara’ya gitmek için Eğitim Fakültesi’ni dolaşmak zorunda kalmayacak. İmar işleri tamamlanan bu projelere iki ay içinde başlanacak ve bir yıl içinde bitecek. Hastanebaşı Camisi ile Çatalarmut Kavşağı arasındaki ikinci bulvar yolu inşaatına da 20 güne kadar yeniden başlanacak. Kamulaştırmalara da bu sürede hız verilecek.
70 MİLYON DOLARLIK MAKİNE PARKI
Kentin çehresini değiştirecek Marina, yol, kanalizasyon ve çevre düzenlemesi gibi projelerin önemli bir kısmında Büyükşehir Belediyesi’nin son 5 yılda yenilediği makine parkının görev aldığını dile getiren Yılmaz; "70 milyon dolarlık makine parkımız var. Karayolları ve DSİ’nin elindeki makine parkının iki katı makine parkımız var" Samsun Büyükşehir Belediyesi hizmet üretiminde 3 ayrı yöntem uyguluyor. Hizmet alımı, ihaleli yüklenici ve doğrudan belediye imkanlarının kullanılması. Başkan Yılmaz, bu üç yöntemin hangisinin kullanılacağına yapılacak işin niteliğine göre karar verdiklerini anlattı. Yılmaz, şöyle devam etti: "Biz hangi metod daha ekonomik ise onu tercih ediyoruz. Bu çok oranda işleri ekonomik yapmamızı sağlıyor. Bir de zaman kazandırıyor. Bir işi ihaleli yaparak rekabet ortamı sağlıyorsunuz. Bir üstleniciye vermenin de bir metod olduğunu biliyoruz. Ama bu zaman da gerektiriyor. Düşünün Samsun’da 4 ay inşaat sezonu var. Bunun da 1,5 ayını ihale prosedürü ile geçirirseniz çok az zaman kalıyor. Bunun için bizim elimizde çok geniş bir araç parkı var. Benim de başında olduğum bir operasyon yürütüyoruz. Şehri bir şantiye gibi kullanıyoruz. Ben de o şantiyenin şefiyim"
250 MİLYON TL ALT YAPIYA GİDİYOR
Şehrin sağlıklı altyapıya kavuşması için güney, batı ve doğu bölgesine konuşlandırılan taş ocaklarının ve asfalt şantiyesinin üretiminin önemine değinen Başkan Yılmaz, SASKİ ve Büyükşehir’in 500 milyon TL’lik bütçesinin 250 milyon TL’sinin altyapı yatırımlarına gittiğini açıkladı. Yılmaz; "Bir profesyonel büyük bir faaliyetin içindeyiz. Bugün sizinle, 70 milyon dolarlık makine parkıyla 2 bine yakın insanın saat 07.00'den itibaren büyük bir koşuşturma ile şehri dönüştüren, değiştiren çalışmasının fotoğrafını çekiyoruz. ‘Samsun değişiyor.’ Bu laf O kadar basma kalıp ki. Ama, o değişimi gerçekleştiren o değişimin ürününü ortaya koyan bir mutfak var. O mutfak işte buralar. O ürün buralardan ortaya çıkıyor. Buralarda el emeği, göz nuru, enerji var. Ter var. Efendim, zihinsel faaliyet ve emek var. Şehirde gördüğünüz 10 iş makinesinden 6 tanesi Büyükşehir logolu. Geçtiğimiz 10 yıldır da böyle devam ediyor. Bu şehir değişiyor. Tabi değişiyor ama inanılmaz bir tempoyla oluyor. Nerede bir hareket görüyorsanız, çok şükür bizim aksiyonumuzdur" dedi.
ÜRETİM YÜZDE 300 ARTTI
1999′la kıyaslandığında Büyükşehir Belediyesi’nin üretim kapasitesinin yüzde 300 arttığına işaret eden Yılmaz, şunları söyledi: "Samsun’un nüfusu o günden bugüne iki katı arttı. Biz o iki kat nüfus artışının ihtiyaç duyduğu üretimi ortaya koyabilmek için çalıştık. O zaman 10 milyon dolarlık makine parkı vardı, bugün 70 milyon dolarlık makine parkı var. Bunun yanı sıra hiçbir şekilde zarar eden kurumumuz yok. Raylı sistemimiz para kazanıyor ama borcu var. Borçlarını ödeyecek. Onun tamamını karşıladıktan sonra kara geçecek. Önümüzdeki 10 yılda borcunu ödeyecek. Sonra şehrin para kesen malı. Büyükşehir Belediyesi kredi borcu sorunu yok. Borcundan dolayı ödenekleri kesilen bir belediye profili yok. Ama, 2 milyon Euro'luk makine parkı alıyoruz. Bunun için kredi kullanıyoruz. Ama o makine çalışmaya başlayınca kendi borcunu ödemeye başlıyor"
Yorum Yazın