Mercedes Sprinter
İstanbul
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

ŞEHİRİÇİNDE ÇALIŞMAYI BİZ DEĞİL İETT TEKLİF ETTİ, İETT’YE ÇÖZÜMÜN KADEMELİ MESAİ OLDUĞUNU SÖYLEDİM

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
ŞEHİRİÇİNDE ÇALIŞMAYI BİZ DEĞİL İETT TEKLİF ETTİ, İETT’YE ÇÖZÜMÜN KADEMELİ MESAİ OLDUĞUNU SÖYLEDİM
Abone ol
Şehiriçinde uzun yol otobüsleri ile yolcu taşımacılığı hizmeti verebileceklerini açıklayan TOBB Sektör Meclis Başkanı Mustafa Yıldırım “bu teklif bizim tarafımızdan oluşturulmadı. İETT Genel Müdür Yardımcısı Alper Kolukısa tarafından bize 82 hatlık bir teklif sunuldu. Fakat biz kendilerine çözümün kademeli mesai olduğunu hatırlattık” dedi. Halk otobüs ve minibüs esnafı ile uzlaşı olmadan böyle bir işe asla kalkışmayacaklarını söyleyen Yıldırım “AÇIKLAMALARIM İLE YANLIŞ ANLAŞILDIM, KİMSENİN EKMEĞİNDE GÖZÜMÜZ YOK dedi. Halk Ulaşım Haber’e açıklamalarda bulunan Yıldırım’ın röportajını takdirlerinize bırakıyoruz.

TOBB Sektör Meclisi Başkanı olarak şehiriçi yolcularını uzun yol otobüsleri ile taşıma teklifinde bulundunuz veya kamuoyuna böyle yansıdı. Ne söylemek istersiniz bu açıklamalarınız için?

Teklif Bizim Değil!

Halk otobüsleri bizim meslek alanımız içinde meslektaşlarımız. Hiçbir şekilde onları hedef alan bir açıklamanın tarafı olmam. Biz İETT’nin böyle bir çalışma içerisinde olduğunu gördük. Özellikle pandemi sürecinde yaşanan ulaşım sorunlarından dolayı. Bu sebeple İETT ilk olarak TÜRSAB ile bir görüşme gerçekleştiriyor. Sonrasında ile İETT Genel Müdür Yardımcısı Hamdi Alper Kolukısa beni çağırdı. Görüşmede bana 82 hatlık bir liste verdi. Bu listeyi de ben hazırlamadım, İETT verdi bir test çalışması yapılabilir mi diye.

Karar vermeden önce Meclis Başkanlığı yürüttüğünüz paydaşlara danıştınız mı?

Görüşmeye fırsat bulamadan haberler çıkmaya başladı. Zaten bu yapılan bir ön görüşmeydi. Daha şehirlerarası otobüsçülere bir talep toplama teklifi sunulmadı. İETT ile iyi niyet çerçevesinde bir ön görüşme yaptık ve tekliflerini aldık. Olay bundan ibarettir. Yoksa halk otobüsçüler ve minibüsçülerin rızası alınmadan bu işe giremeyiz. Onların mağduriyetleri giderilirse biz bu işi yapabiliriz. İETT tarafından halk otobüslerinin km bazlı hakediş sistemine geçecekleri bilgisi verilmişti. Biz tarafların masaya oturması gerektiğini söyledik. Ayrıca köklü çözümün kademeli mesai olduğunu söyledik ve biz bunu teklif ettik.

Yani siz uzun yol otobüsleri yerine kademeli mesai uygulayın dediniz, doğru mu anlıyorum?

Kademeli Mesai Sulandırılıyor

Her şeyden bir hayır doğar. Bize sunulan bu teklife karşılık biz çözümün kademeli mesai ile olacağını söyledik. Çünkü kademeli mesai kapasitenin verimli kullanımını sağlayacaktır. Kaldı ki şehirlerarası otobüsçü de şehiriçinde çalışmaya çok rıza göstermez. Bu sebeple çözüm kademeli mesaidir.

Ancak kademeli mesai uygulamasında sulandırma var. Uygulamanın 6.30, 7.00 ve 8.30 olarak düzenlenmesi gerekirdi bana göre. Çünkü mesailer arası 1 buçuk saat olarak uygulanması kapasitenin verimli kullanımına imkan sağlar. Yani bir servis aracı sabah 2 iş yapabilir aralığa kavuşmalıdır. Ayrıca bu yapı iş verimliliğini de artıracaktır. Sabah 6.30 ‘da iş başı yapıp 15.30’da mesaisi biten bir çalışan kalan vaktinde devlet dairelerinde ki işlerini yapabilecektir. Bu sayede işten ek izinler alınması da engellenecektir.

Biz şehiriçinde yolcu taşıma amacında değiliz. İETT’nin talebi doğrultusunda önümüz kış, yolcuların duraklarda kalmaması adına ve tüm tarafların kabul etmesi ile bu hizmeti verebileceğimizi söyledik. Kimsenin mağdur olmayacağı bir yol ile bu desteği sunabilirdik. Ancak kademeli mesainin doğru uygulanması ile bu durumlara ihtiyaç kalmayacaktır.

Mustafa Yıldırım’ın şehiriçi ulaşımdan pay alma derdi olduğu her zaman konuşuluyor. Son çıkışınız bu algıyı da destekledi. Ne söylemek istersiniz?

Halk otobüsçüleri hep kendilerine yontmasınlar. O konu turizm taşımacılığı ile alakalı. Ulaştırma Bakanlığından yetki belgesi ile noktasal taşımacılık turizmci esnaflarımızın hakkı. Bu hak dünyanın hiçbir yerinde Büyükşehir izni ile yürütülmüyor. Fakat İstanbul’da bu taşımacılık için Büyükşehir’den izin almanız lazım. Yunanistan’dan gelen turizm arabası Taksim’e girmek için güzergah belgesi mi alıyor? Bu taşımacılığın halk otobüsü veya minibüs ile alakası yok. Havalimanından gelen turist kafilesini otele taşımak için turizm araçlarımız hizmet vermeli.

Taksicilik yapmayacağını nasıl garanti edeceksiniz?

Birileri yanlış yapıyor diye hak sahiplerinin haklarını gasp etmek doğru değil. Devletin, polisin görevi nedir, yakalamak! Gizli denetçi koyalım, suiistimal edenler yakalansın. Turizmciye en büyük zararı Uberciler verdi. Bizim gayemiz turizm taşımacılığı yapmak.

Avrupa’da Taksi Plakası Zaten Yok!

Bir protokol insanı lüks araçla seyahat etmek ister. Bu şehirde buna da ihtiyaç var. Ben İmamoğlu’na da yazdım. İstanbul’a 5000 Vito dağıtın. Çünkü taksi sayısını 17bin ile sınırlı tutarsanız, 17 bin de korsan çıkıyor. Ama burada plaka sayısı 17 bin ile sınırlı kalmış.

Bakın Avrupa’da böyle bir şey yok. bir Avrupa ziyaretimde havalimanından taksiye bindik. Şoföre sordum senin sıfatın nedir diye. Şoför Türk’tü, uzunca sohbet ettik. Devlete müracat edip bir GSM hattı aldım dedi. Bu hat sayesinde Maliye ve Ulaştırma Bakanlıkları takip ediyor. Tekeri döndükçe de vergisini ödüyor. Orada taksi yok, taksicilik bir meslek değil.

Bizde ise taksiye baktığında taksi lobileri var. Yeni Nesil Taksiciler Derneği Başkanı aklı başında bir çocuk. Kısacası Uber’i yapanlar turizmciler değil, onlar.

Bakın Türkiye Ortadoğu turizmine yöneldi. Gelen turistler aile boyu seyahat etmek istiyor. Bu da lüks taşımacılığı ihtiyaç haline getiriyor.

TÜRSAB Ne Belgesi Verecek!

Turizm taşımacıları Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen belge ile yolcu taşımaktalar. Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği belge işe yaramayacaksa niye veriliyor. Taşımacı TÜRSAB’dan neden belge almak zorunda? Sen kimsin ki taşımacıya belge veriyorsun? Sen seyahat acentesisin ulaştırma ayrı bir iş. Ben TÜRSAB’a niye para vereyim? Hangi hakla beni denetliyor? Beni denetlemesi gereken polistir.

Bizim orada yapmamız gereken şey ise 6 saat öncesinden UETS’ye kayıt girmektir.  Turizm aracı yola bağımlı olamaz, her tarafa gider. Paris’in meydanına tur götürüyorsun da neden geldin diyen yok. Ama Türkiye’de turizm taşımacılığı yapan insanlara bu kısıtlama yapılıyor.

UBER’den sonra TUBER mi geliyor? Esnaf bunu merak ediyor.

Turizm taşımacısı Uber’den çok çekti. Bizim öyle olayımız yok. Taksicinin işini taksici yapsın. Bunu istismar edip havaalanında taksici gibi çalışan yüzlerce kişi var. Onlarla bende mücadeleye hazırım. İhbar edelim, polisler yakalasın. Alo ihbar sistemini getirin, korsan çalışanlar yakalansın.

Ben 15 gün 1 ay İstanbul’da kalacaksam bir tur firması ile anlaşırım. Sabah evimden alır, lokantaya götürür, halıcıya gidip alışverişimi yaparım. Bu turizm taşımacılığıdır. Bunların sertifikaları yeterli mi derseniz bakılır. Bence turizm taşımacılığı yapan biri İngilizce bilmesi lazım ve İstanbul coğrafyasına hakim olmalı.

MUSTAFA YILDIRIM'IN TELEVİZYONDA Kİ AÇIKLAMA VİDEOSU

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
72 Yıllık Gücüyle Bursa’nın İhracatını Dünyaya TaşıyorÖnceki Haber

72 Yıllık Gücüyle Bursa’nın İhracatını D...

Dijitalleşme Ve Otomasyon COVID-19 İle Hız KazanıyorSonraki Haber

Dijitalleşme Ve Otomasyon COVID-19 İle H...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar