Kent ulaşımının vazgeçilmez unsurlarından halk otobüsü esnafının sesi olan Halk...
Kent ulaşımının vazgeçilmez unsurlarından halk otobüsü esnafının sesi olan Halk Ulaşım Dergisi'ne konuk olmaktan memnuniyet duydum.
Kamu hizmeti veren taşımacı esnafımızın elbette çözüm bekleyen sorunları vardır. Ülkemizde 14 binden fazla olan Özel Halk Otobüslerinde 50 bin dolayında şoför esnafı çalışmaktadır. Fiiliyatta kent ulaşımında önemli açığı kapatan özel halk otobüslerimizin maalesef bugüne kadar 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nda tanımı yapılmamıştır. Ulaştırma Bakanımızla ve Ulaştırma Bakanlığı üst düzey yetkilileriyle yapmış olduğumuz görüşmelerimizde yeniden hazırlanan 2918 sayılı yasa değişikliğinde "halk otobüsü" tanımının konması konusunda destek alınmıştır.
Akaryakıta yapılan son zamlarla birlikte maliyetler bir yıl içinde yüzde 30 artmış, işçilik yüzde 20'yi bulmuş durumdadır. Zaten çok az bir kar marjıyla çalışan şoför esnafı iş yapamaz hale gelmiştir. Olumsuz etkilerini ilk önce esnaf olarak biz hissediyoruz ama benzine, mazota zam geldikçe, domatesten beyaz eşyaya kadar bütün ürünlerin fiyatı artıyor. Ekonomideki istikrar da bozuluyor.
Ülkede fiyat istikrarının sağlanması için akaryakıtın fiyatı ile vergisinin ters orantılı olması gerekmektedir. Şu anda litrede yüzde 68 vergi alınmaktadır. Akaryakıt fiyatları arttıkça vergisi düşerse fiyat istikrarı korunmuş olur. Oysa bizde tam tersi olmaktadır. Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV oranı düşürülmelidir. Toplu taşım hizmeti bir kamu hizmeti olduğundan yeterli zam yapılamıyorsa bilet fiyatlarındaki KDV düşürülmelidir.
Şoför esnafımız için başka taleplerimiz de var. Deniz Ticaret Odalarına bağlı olanlara ve havayollarına verilen sıfır ÖTV'li akaryakıt gibi bizim odalarımıza bağlı olan şoför esnafına da aynı şartlarda akaryakıt verilmesini istedik. Ucuz akaryakıt talebimizin kabul edilmesi için görüşmelerimize devam etmekteyiz.
Şu an gündemde olan çok önem verdiğim diğer bir konuda, Hükümetin uzun süredir üzerinde çalıştığı, bizimde önemli katkı sağladığımız esnafımızın sırtında büyük yük haline gelen borçlarının yeniden yapılandırmasında adımlar atılırken, vergi ve SSK prim borçlarının yanı sıra diğer borçlar da ödenebilecek hale gelecektir.
Israrla yapılan çalışmalarımız sonucunda kamuoyunda "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda başlamıştır. Sorunun çözümü için başta Başbakanımız olmak üzere tüm yetkililere ve milletvekillerimize sorunumuz aktarılmış, önerilerimiz iletilerek destekleri alınmıştır.
Esnaf ve sanatkarların üyesi oldukları odalara aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların konfederasyona olan katılma payı borçlarının asıllarının tamamını 6 ay içinde ödemeleri halinde faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer'i alacakların tahsilinden vazgeçilerek önemli bir rahatlama sağlanacaktır.
Biz, mal sahibi olmayan şoförlerimizin sigortalı olabilmesinin bir an evvel çözüme kavuşturulması için yoğun gayret göstermekteyiz. İnanıyorum ki en geç Ocak 2011 tarihinde yasa yürürlüğe girerek, şoförlerimizin sigorta sorunu çözülecektir.
Yaptığımız tüm çalışmaları ulaştırma sektörünün güçlü, başarılı olması ve çağdaş ülkelerin ilerisine geçmesi için yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz.
Bu kapsamda sadece şehir içi değil şehirlerarasında çalışan şoför esnafının durumunu iyileştirmek istiyoruz.
Derginin çıkarılmasında emeği geçenleri tebrik eder, şoför esnafımıza bol kazançlı, kazasız ve sağlıklı günler dilerim.
Bendevi PALANDÖKEN
TESK Genel Başkanı
Yorum Yazın