Dünyada her yıl 4 trilyon dolar yatırımın gerçekleştirildiği ulaştırma sektörünün devlerini buluşturan, Avrasya ve Orta Doğunun en büyük, Avrupanın ikinci büyük trafik teknolojileri fuarı Intertraffic, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.
Bu yıl 7. Kez düzenlenen Uluslararası Altyapı, Trafik Yönetimi, Yol Güvenliği ve Park Sistemleri Fuarı'nın (Intertraffic) açılışını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Kent içi ve şehirlerarası yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan taşıtlar, toplu ulaşım sistemlerindeki gelişmeler, trafik yönetimi ve planlaması, ulaştırma yönetiminde yer alan tüm kurumlar ve bunlar arasındaki koordinasyon, yol güvenliği ve güvenliğin arttırılmasında kullanılan tüm ekipmanlar, akıllı ulaşım sistemleri ve bu alandaki son teknolojik gelişmeler Intertraffic İstanbul'un ziyaretçileri ile buluştu. Katılımcılar, fuarda çağdaş kentlerin en en önemli gündemini oluşuran trafik, yol güvenliği, park sistemleri ve toplu taşımacılık alanında üretim yapan ulusal ve uluslararası firmalar, son teknoloji modern çözümleri, görme fırsatı bulacak.
Fuarda, Teknik Elemanlar Derneği (TEKDER) tarafından Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Bozdağan moderatörlüğünde düzenlenen "Akıllı Ulaşım Panel'ine İETT Genel Müdürü D. Hayri Baraçlı, İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Kasım Kutlu, İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ali İhsan Uygun konuşmacı olarak katıldı.
2023 hedeflerine ulaşmaya çalışıyoruz
Toplu ulaşım alanında 2023 hedeflerine ulaşmaya çalıştıklarını ve çalışmalarını bu doğrultuda planladıklarını ve İstanbul halkına minumum maliyetle maksimum hizmet vermeye çalıştıklarını dile getiren Baraçlı, İETTde toplu ulaşımda hizmet kalitesini artırıp ulaşımı rahatlatmak için her noktada bilişim teknolojileri ve akıllı ulaşım sistemlerinin giderek daha fazla kullanıldığını söyledi. Baraçlı, Bu sistemlerden biri olan AKYOLBİL, otobüslerin seyir durumlarının izlenmesi ve yolcunun bilgilendirilmesi için geliştirilmiş akıllı yolcu bilgilendirme ve ulaşım yönetim sistemi olarak, akıllı ulaşımda değişimin ve yenileşmenin başlangıcıdır. 6 bine yakın aracımızda bulunan araç bilgisayarları ve elektronik validatörlerden alınan veriler, GPS-GPRS aracılığıyla kontrol merkezimize iletiliyor ve bu veriler otobüs ve duraklarımızda bulunan elektronik yolcu bilgilendirme ekranları aracılığıyla gerçek zamanlı olarak görülebiliyor. Yolculuk analizleri yapılmasına imkan tanıyan bu sistem sayesinde hat-durak optimizasyonu, mesafe bazlı ücret sistemi analizleri, ölü kilometreyi en aza indirecek çalışmaların yanında, zaman ve hat planlamalarını da gerçekleştirebiliyoruz diye konuştu.
Filo yaşımız 4e inecek
İETT'nin yıllık 300 milyon lira akaryakıt giderinin olduğunu kaydeden Baraçlı, yüzde 3 tasarruf etmeleri halinde bunun 10 milyon liraya tekabül ettiğini, başlattıkları çalışmalar sayesinde bunu gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getirdi. İstanbul genelinde toplu taşımacılığın yüzde 32siniN İETTnin sorumluluğunda yerine getirildiğini kaydeden Baraçlı, İstanbulluya 2884 İETT otobüsümüzle hizmet veriyoruz. 2697 özel halk otobüsünün denetimini yapıyoruz. 644 hatta 3.5 milyon yolcuya hizmet veriyoruz. 11 bin 92 durakta kullandığımız tekniklerle memnuniyeti arttırmaya çalışıyoruz. Metrobüsteki 6 hatta, 465 araçla 24 saat çalışıyoruz. Ağustos ayında bin 705 otobüsü hizmete alacağız. Bu araçlarla beraber otobüs filomuzun yaşı 4'e inecek. Dünyada artık sadece metropollerin değil, küçük şehirlerin de yaşamaya başladığı trafik probleminin çözümü, tüm ulaşım hizmetlerinin bilgi ve iletişim teknolojileriyle yönetilip yönlendirildiği akıllı toplu ulaşım sistemleridir. Bilişim teknolojisinin geldiği son noktada cep telefonları ve tablet bilgisayarlar vasıtasıyla bilgiye ulaşmak artık çok kolay hale geldi dedi.
Teknolojik uygulamaları hayata geçirdik
İstanbuldaki tüm toplu ulaşım akışını göz önünde bulundurarak, vatandaşların bir yerden bir yere hangi ulaşım çözümleri ile gidebileceğini gösteren Oraya Nasıl Giderim uygulaması ile akıllı telefon ve tablet bilgisayarlardan otobüsün o an nerede olduğunu gösteren Otobüsüm Nerede? gibi teknolojik uygulamaları başarıyla hayata geçirdiklerini ifade eden Baraçlı konuşmasına şöyle devam etti: Engelli yolcularımız için de birtakım çalışmalar yürütüyoruz. 3n.iett.gov.tr adresinden araç bilgisine ulaşan engelli yolcularımız, alçak tabanlı otobüslerin hatlara göre dağılımını takip edebiliyorlar. Yakın bir zamanda da mobil hizmet dönemini başlatıyoruz. Test çalışmalarını tamamladığımız NFC ve QR Code gibi uygulamaların yanı sıra GPS üzerinden konum tespiti yaparak otobüs hatları ile ilgili bilgilerin verileceği 4388 numaralı kısa mesaj hattını da yakın bir zamanda devreye alacağımızı belirtmek isterim.
Tüm duraklarımızı akıllı durak haline getireceğiz
Mobil İETT uygulaması ile İstanbulda bulunan 11 bin 252 durağın tamamını akıllı durak haline getireceklerini belirten Baraçlı, IOS ve android işletim sistemli akıllı cep telefonlarına sahip yolcularımız, Mobil İETT uygulamasını kullanarak bulundukları konumu paylaştıklarında, haritada kendilerine en yakın durakları ve buradan geçen tüm otobüs hatlarının geliş saatlerini, gerçek zamanlı olarak görebilecekler. Bunun yanı sıra akıllı olmayan cep telefonları için de bir web yazılımı geliştiriyoruz. İnternete bağlanabilen cep telefonu kullanan yolcularımız da bu web sitesi sayesinde yine akıllı durak uygulamasına erişebilecek. İleri teknoloji durak projeleri, kullandığı enerjinin büyük bir kısmını rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak akıllı garaj gibi çeşitli inovatif projeler üzerinde yapmış olduğumuz çalışmalar da devam ediyor. Bütün bu projeler hayata geçtiğinde inanıyorum ki İETT, kullandığı akıllı ulaşım sistemleriyle dünya şehirlerinin de önüne geçecek dedi.
Yolcularımızın hayatını kolaylaştıran projelere imza atıyoruz
Son yıllarda yolcuların hayatını kolaylaştıran birçok projeye imza attıklarını kaydeden Baraçlı, Bu projelerin başında gelen Elektronikkartın kullanımı giderek daha da yaygınlaşıyor. İstanbulda 6 milyonun üzerinde elektronikkart kullanıcısı bulunuyor. Bu projenin hayata geçmesiyle birlikte yolculuklar elektronik ortamda takip edilebiliyor, yolcu yoğunluğunun bölgelere göre dağılımına ilişkin veri tabanı oluşturarak hat bazında yoğunluk takibiyle doğru hat optimizasyonu yapabiliyoruz. Elektronikkart başvuru işlemlerinin hızlandırılması amacıyla online işlem merkezi sistemine geçerek İçişleri Bakanlığı Nüfus İdaresi, Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu web servisi sistemlerini kurumumuzun kart sistemiyle entegre hale getirdik. Bu uygulama sayesinde işlem hızını artırarak, bürokratik işlemleri asgariye indirdik. Ayrıca, internet üzerinden sosyal kart başvurusunda bulunan 60 yaş üstü vatandaşlarımızın kartlarını da adreslerine posta yoluyla gönderiyoruz. Yine üniversite öğrencilerinin indirimli seyahat kartlarını kayıt esnasında almalarını sağlayan yeni bir uygulama başlattık ve İstanbuldaki 11 üniversiteden 38 bin 109 öğrencinin kartını kayıt esnasında kendilerine teslim ettik. Tüm bu gelişmeler, İETTnin toplu taşımacılıkta artırdığı hizmet kalitesinin ve hızın sonuçlardan birisidir şeklinde konuştu.
Katılımcıların sorulan soruları cevaplandırmasının ardından panel, TEKDER Başkanı Hüseyin Kurşun'un konuşmacılara plaket vermesiyle sona erdi.
Yorum Yazın