Demiryolu yük taşımacılığındaki son gelişmelerle, taşıma sistemleri altyapısı, güvenlik ve entegrasyon konularının gündeme alındığı Avrupa-Asya Demiryolu Forumu, Pragda yapıldı
Demiryolları ve Müşteriler Arasında Diyalog başlığı ile düzenlenen foruma,Türk taşımacılık ve lojistik sektörünü temsilen UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Demiryolu Çalışma Grubu Başkanı Hacer Uyarlar katıldı.
OSJD (Çek Cumhuriyeti Demiryolları İşbirliği Örgütü), UIC (Demiryolları Uluslararası Birliği) ile JERİD -OLTIS tarafından organize edilen foruma UNIFE(Avrupa Demiryolu Endüstrisi Derneği), CER (Avrupa Demiryolu ve Altyapı Şirketleri Topluluğu), CCTT (Trans-Sibirya Ulaştırma Koordinasyon Konseyi) ile 18 uluslararası kuruluş destek verdi.
Avrupa-Asya forumunda, demiryolu sınır geçişleri, e-prosedürlerin basitleştirilmesi, Avrupa ve Asya'da, yeni demiryolu sistemleri ve koridorları, Doğu-Batı bağlantıları ile demiryolu taşımacılığı kalkınma perspektifi gibi önemli konular ele alındı.
Ulaşım, sevkiyat takibi, olağanüstü gönderiler, tarife ve fiyat oluşumu, demiryolu yük taşımacılığı, modern lojistik çözümler, intermodalitenin yaygınlaştırılması, uluslararası işbirliği için destek, sınır ötesi ticaret ve gümrük, e-ticaret, demiryolu yük pazardaki rekabet, kombine ve demiryolları arasında konteyner taşımacılığı ve işbirliği, "yeşil ulaşım konu başlıklarının görüşüldüğü forumda, uluslararası projelerin geliştirilmesi amacıyla teşvik, altyapı, güvenlik ve mevzuatların yeniden gözden geçirilmesi gerektiği değerlendirildi.
Viking Treni, İpek Rüzgarı ve TRACECA gibi taşıma koridorlarının yaratacağı ticaret hacmi, ülkemizi yabancılar açısından daha da önemli kılıyor.
Forum da yaptığı konuşmada, Türk demiryolu taşımacılığı konusunda katılımcılara bilgi veren Hacer Uyarlar, Avrupa- Asya uluslararası demiryolu taşımacılığı konusunda en kapsamlı organizasyonlardan biri olan forum hakkında şu değerlendirmelerde bulundu. Rusyadan Moğolistana, Ukraynadan Koreye pek çok ülke ile temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen forumda katılımcılar, Türk demiryolu taşımacılığı ile yakından ilgilendiklerini gözlemledik.3 gün boyunca süren toplantılarda, Türk taşımacılık ve lojistik sektörü ile demiryolu taşımacılığında yaşanan gelişmeleri ve liberalizasyon sürecini paylaşma fırsatımız oldu. Sektör temsilcileri, Avrupa-Asya arasındaki en önemli geçiş kapısı olan Türkiye ile Türk demiryolu taşımacılığı ve intermodal taşımacılığa yönelik altyapı çalışmaları, Marmaray, BALO gibi büyük projeler hakkında bilgilenmek istiyorlar. Viking Treni, İpek Rüzgarı ve TRACECA gibi taşıma koridorlarının yaratacağı ticaret hacmi, ülkemizi yabancılar açısından daha da önemli kılıyor. Özellikle ortak belge kullanımına yönelik ortaya konulacak çözümler, taşımacılığın kesintisiz yapılabilmesini sağlayacak, transit geçişleri kolaylaştıracaktır. UTİKAD olarak, Türkiyenin de ortak belge ile ilgili anlaşmalara taraf olması konusunda ki yoğun çalışmalarımız TRACECA çalışma grupları içinde devam etmektedir.
Yorum Yazın