2020 Yılı Pandemi etkisiyle ileride hep hatırlanacak şekilde kalıcı iz bırakarak gitti. İnşallah bir daha böyle bir yıl yaşamayız. Pandemi bütün Dünyayı ve sektörleri olumsuz etkiledi. Küresel bir felakete dönüşen Covit-19 salgını toplu ulaşım sektörünü de olumsuz olarak etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. 2020 yılı Sektörümüz açısından “Yeni İşletme ve Hak Ediş sistemine “ geçmiş olmamız nedeniyle de Özel Halk Otobüsü işletmecileri tarafından hep akılda tutulacaktır.
Yeni sisteme geçmenin dışında sektör olarak önemli değişiklikler de yine bu yılda meydana geldi. Yedek araç, seri plaka, araç değiştirme yaşının 0-7’ye çıkarılması ve yaşın hesabında model yılı başının değil, o model yılı içinde ve 31.12 tarihini geçmeyecek şekilde ilk trafik tescil tarihinin baz alınması, hasılat esaslı gelir vergisi ve %1,5 KDV uygulamasına geçilmesi, 15 yaş haddini tamamlayan araçlar için pandemi nedeniyle ek 1 yıl daha kullanma imkanı sağlanması, kısıtlamalar nedeniyle yolcu ve gelirimizin ?’lara varan oranlarda düştüğü Mart 2020 ayından itibaren yeni sisteme başlayıncaya kadar Covit desteği sağlanması, toplu ulaşımda KDV’nin ’den 8’e indirilmesi, yolculuk Sübvansiyon süresinin 6 ay daha uzatılarak yolculuk başına destek miktarının artırılması, ÖHO sektörü için yapılan çok önemli düzenlemelerdir. Elbette bunların içinde en önemli değişiklik YENİ SİSTEM olmuştur. Gerek Mart 2020-Aralık 2020 arasında sağlanan Covid desteği, gerekse yeni sistemin hayata geçirilmesi nedeniyle başta İBB Başkanımız Sayın Ekrem İMAMOĞLU, İBB ve İETT yöneticilerine, ÖHO şirketlerimizin değerli Başkan ve Yönetim Kurullarına, desteğini her zaman yanımızda hissettiğimiz ÖHO işletmecilerimize şükranlarımı sunuyorum.
Daha da Geliştireceğiz
Önümüzdeki dönem de sektör olarak yapacağımız en önemli işlerden birisi de yeni sistemin eksik ya da ilave ihtiyaçlarını tespit ederek bunları gidermek olacaktır. Daha önce de birkaç defa ifade ettim. Ancak gerçekten örnek bir çalışma olması nedeniyle bir defa daha değinmek istiyorum. Yeni İşletme Ve Hak Ediş Sistemini inşa ederken İETT ile yaklaşık 1 yıl birlikte, kent menfaatini merkeze alarak, karşılıklı anlayış ve iknaya dayalı olarak çok güzel ve örnek bir çalışma yaptık. Çalışma kapsamında yer alması gereken konular, yapılan bireysel ya da sektör öneriler şeffaf bir şekilde ifade edildi ve bunlar tek, tek kayda alındı. Sonraki aşamalarda belirlenen konular üzerinde teknik ve üst yönetim düzeyinde yaklaşık 30 çalışma toplantısı yapıldı. Bu çalışma toplantılarında kayda alınan konular tek, tek müzakere edilerek bir kısmı mutabakatla elendi, proje kapsamına alınması uygun görülenler ise bir “Mutabakat Tutanağına” kaydedilerek imza altına alındı. Bu mutabakat tutanağında yer alan konuların çok büyük bölümü de zaten Meclis Kararına dönüştü, sehven atlanan birkaç konu içinde ilave meclis kararı alınacak. Aynı anlayışla atlanan veya sonradan tespit edilen eksikler de giderilecektir.
Yeni bir sistem ve henüz uygulamanın başındayız. Uzun süreden beri yapılan uygulamanın ve alışkanlıkların bir günde değişmesi, yeni sistemin eksik olmayacağı tabiiki beklenemez. Önemli olan yapılan tespitlerin not edilerek hızlı bir şekilde düzeltilmesi ve nihayetinde sistemin kentin ihtiyacına cevap verecek hale getirilmesidir. Bundan da asla şüphem yoktur. Her şeyin başı iyi niyet ve asgari müşterekin doğru tespitidir. Bu konularda da zaten sorun yoktur. Ben yeni sistemin gelişerek süreceğini umut ediyorum.
Eleştiri Yeter ki Fikir Sunsun
Değerli ortaklarımızdan aldığımız yetkiyi en iyi ve başarılı şekilde kullanmak için elimizden gelenin fazlasını yaparak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Elbette çalışan insan hata yapacaktır. Bizim de eksiklerimiz olmuştur ve olacaktır da. Önemli olan eksik ve hataları vaktinde görüp düzeltmektir. Ortaklarımızın iyi niyetle ve salt toplumsal fayda çerçevesinde yaptıkları her türlü uyarı ve fikirlerini dikkate aldık ve alacağız da. Bu hem bizim görevimiz, hem de kendimizi geliştirmek için bir avantajdır. Yeter ki bu uyarılar kırmadan dökmeden ve iyi niyetle yapılmış olsun. Sektör olarak seçtiğimiz temsilcilere paçalarından asılmak yerine tam destek sağladığımızda hızlı ve doğru bir şekilde mesafe alacağımızı hepimizin anlaması gerekmektedir.
Değerli esnafımız hep yanımızda oldu ve onlardan aldığımız enerji ve motivasyon bize güç verdi, sorumluluklarımızı da artırdı. Hepimiz bu geminin içindeyiz. Önemli olan Geminin sağ salim limana yanaşmasıdır. Hep birlikte buna dikkat etmeliyiz.
Ben ÖHO sektörünün her geçen gün gelişerek ve güçlenerek “Toplu Ulaşım Operatörüne” dönüşme yönündeki doğru yolculuğunu önemsiyor ve gerekli görüyorum. İnşaallah 2021 ve sonraki senelerin 2020’den daha iyi olacağını ümit ediyor ve yüce ALLAH’tan diliyorum.
Geleceğimizin bugünden daha iyi olması temennisiyle kent içi toplu ulaşım sektörüne saygılarımı sunuyorum
Facebook Yorum
Yorum Yazın