Maliyet hesabından çok daha önemlisi aylık ödeme durumu. Biz masada önce bu konuyu çözme gayesindeyiz. Maliyetler belli, bir şekilde anlaşma sağlanır ama ödememi alamazsan sistemi nasıl döndüreyim? Hepsi bu ay netleşecek, esnafın hakkı ve hukukunu koruma adına masada görüşmelerimiz sürecek.
Şu an 2025 maliyet çalışmasını yapıyoruz, aslında bu çok kritik bir konu. Şubat ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne götüreceğimiz bu çalışmayı tamamlamak istiyoruz. Geçen hafta İBB bir toplantı düzenledi, bu hafta da başka bir toplantı olacak. Biz de sonrasında masaya oturup, bu işin nasıl çözüleceğini tartışacağız. Çünkü sonuçta esnafımızın haklarını korumak, bu sektörün temsilcileri olarak boynumuzun borcu. Temennimiz şu: Esnafımızın hak hukukunu korumak, zarar ettirmemek ve bu işi huzur içinde sürdürmek.
2025’te Zorluklar Başlayacak
2025’te araç fiyatlarının yükseleceğini herkes tahmin ediyor. Bu da yetmezmiş gibi, alım gücümüz çok düştü. Maliyetlerimiz doğru hesaplanmazsa, zor durumda kalacağız. Mesela, FSM Demirbaş’ın bir programı vardı, bir kooperatifimize 130 araç verdi. Bu, gerçekten güzel bir şey, ama ödemesi çok zor. Ek iş olmadan bu işler dönmez hale geldi. Alan ve satan firmaya tebrikler, doğru bir alım yapıldı ama ödeme tarafında hala sıkıntılar var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sistemi doğru kurduklarını söyleyebilirim ama ödeme tarafında hala işler rayına oturmuş değil. Denetim kısmı sıkı ama ödeme kısmı ciddi sıkıntılı. Bu konuyu İETT ve İBB ile sürekli görüşüyoruz ve esnafımızı mağdur etmemek için elimizden geleni yapıyoruz.
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi ve Asgari Ücret Artışı
Bu yıl kafa karışıklığı yaşanıyor. Çünkü asgari ücrete bir ara zam yapılmadı, yılbaşında ise %30’luk bir artış oldu. Enflasyon baskılansa da, yeniden değerleme %44 ve hizmet üretici fiyat endeksi de yaklaşık %50 civarlarında. Bilete yapılan zam ise %35. Bu ödemeyi yapan başkanımız Ekrem İmamoğlu ve ekibi, tüm bu unsurları göz önünde bulunduracaktır. Ancak, şu da var ki, belediye şoförlerine 50 bin TL maaş veriliyor ama bizim şoförlerimize 2,5 şoföre 64 bin TL gibi bir ödeme yapıldı. Bu konuda da bir çözüm bekliyoruz. Bu sorunun yıl içinde çözüleceğini ümit ediyorum. Çünkü kimsenin haksızlığa uğramamalı. Biz de esnafımızın hakkı için mücadele ediyoruz.
Ödemeler Neden Aksıyor?
Sistem doğru kurulmuş olabilir ama ödeme tarafı geriden geliyor. 5 yıl oldu bu sistem kurulalı, ama hala ödemeler zamanında yapılmıyor. Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak ödemeleri hala içerde. 5. yıla girdik, ama ödemeler her geçen yıl daha da aksamaya başladı. Bu, bizi gerçekten zor durumda bırakıyor. Çünkü biz müteahhit değiliz, biz hizmet sektöründeyiz ve küçük esnafız. Maliyetlerimizi karşılamakta zorlanıyoruz. Biz büyük sermaye sahipleri değiliz, çok daha küçük ölçekli işletmeleriz.
Sınırlı sermayemiz ile otobüslerin aylık maliyetini karşılıyoruz. Lakin bu ayları bulduğunda zorlanıyoruz. Birçok esnafımız bankalara borçlanmış durumda. Dahası araç yenilemeler aksadı. Mevcut ödeme sürecine kimse cesaret edemiyor. Bu sebeple otobüs filomuz eskidi. Araçların yenilenemiyor olması İstanbul halkına da bir zarar. Otobüsler çok fazla iş kaybı yaşıyor ve yolcular duraklarda otobüs bekliyor. Ödemelerde ki aksaklık çok acil giderilmeli.
Sicil Sorunları ve Borç Ödemeleri
Türkiye Cumhuriyeti'nin bir kanunu var: 3 ay borcunuzu ödemezseniz, siciliniz bozulur ve kredi alamazsınız. Bu, esnafımızın karşılaştığı büyük bir sorun. Birçok esnafımız şu an bu duruma düşmek üzere. Bu yüzden, bir kez daha buradan sesleniyorum; ödemelerimizi gününde almamız gerekiyor. Genel Sekreterimiz Can Akın Çağlar’a da şunu söyledik: 2025’te bize ne ödeyeceksiniz? Biz her ayın 1’i ile 15’i arasında 1 milyar, her otobüsçü için 700 bin TL ödeme yapılmasını talep ettik. Şu an 400 bin TL ortalama faturamız, 700 bin TL alırsak zamanla borçlarımızı eritebiliriz. Merkezi idareden İBB’ye gelen hakedişler var, 3 ayda bir fazla para geliyor. Bu paralar geldiğinde, ara ödeme yapılabileceğini söyledik. Oran istemiyoruz, ne kadar fatura kesmişsek, o kadar ödeme yapın dedik. Oranla bu iş olmuyor. Bu yüzden maliyet güncelleme toplantısında, önce ödeme sistemini halledip, sonra maliyetleri konuşalım dedik. Çünkü biz esnafımız için buradayız.
2025’e Umutla Başlayalım
Önümüzde Ramazan ayı var ve bu süre zarfında bu işin çözüleceğine inanıyorum. Şartlar ve koşullar belli, bizim parametrelerimiz de hizmet üretici fiyat endeksi ve enflasyon. Şimdi öncelikli olarak bu ödemelerin zamanında yapılması gerektiğini konuşmamız lazım. Sonra da maliyet hesaplamalarını tam olarak netleştirmeliyiz.
2025 yılına doğru bir maliyet tablosu ve ödeme plana ile başlarsak İstanbul’da ulaşım çağ atlar. Araç filosu çok kısa zamanda yenilenir ve esnafın sektöre yatırımı artar. Önemli olan bir güven ortamınn sağlanması. Bunun da yolu ödeme düzenidir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ÖTİS’e az emek vermedi. Ufak birkaç düzenleme ile sistemin gelecek yıllara güvenle ulaşması mümkün. Esnafımız bunun için sabrından asla vaz geçmedi. 2025 yılı maliyet güncelleme toplantılarından açıkçası ümitliyiz. İETT ve İBB ile çok olumlu görüşmeler gerçekleştirdik. Umudumuz hem İBB hem de halk otobüs camiasına hayırlı bir yıl olmasıdır.
Biz esnafımızın yanında olmaya devam edeceğiz ve onları mağdur etmeyeceğiz. Bizim asli görevimiz esnafımızın hak ve hukukudur.
Facebook Yorum
Yorum Yazın