Son 20 yılda ilk defa asgari ücret 2 kere düzenlendi. Bu düzenleme ile devletimiz yaşanan enflasyonun adını koymuş ve %30 ara zam yapmıştır. Sektörümüzde yaşanan enflasyonu daha başka bir cümle ile anlatmaya gerek dahi yok. Gün geçtikçe kan kaybediyoruz, verilen maliyet ve kar gidere dahi yetmiyor. Bu duruma artık duyarsız kalınamaz!
İstanbul’da özel halk otobüsleri pandemi döneminde yeni bir sisteme geçti. ÖTİS diye adlandırılan sistemin temel prensibi ise; esnafın maliyetlerini üstlenerek vatandaşa daha konforlu hizmet sunmaktı. Ancak geldiğimiz noktada durum hiç öyle değil! Alın(amay)an para giderlere dahi yetmez hale geldi. Sabit maliyet ve kar payı olarak Ocak 2022’de belirlenen 65 Bin TL, şuan araçlarımız aylık giderine dahi yetmez hale geldi. 2022’de yaşanan enflasyon ile zamlanan giderler artık görmezden gelinmemeli. Bu gider artışı esnafımızı batırırken, İstanbul’un da konforlu ulaşımını tehdit etmektedir.
Giderlerin karşılanması üzerine kurulan sistem yaşanan enflasyona duyarsız kalmamalıdır. Aksi halde sistemin gereksinimi sorgulanır. Sistemin sunduğu rakamlar şuan için kazanca imkan sağlamaktan çok uzak. Hatta giderleri dahi karşılamıyor. Süreç ise sürdürülebilir ulaşımı riske sokmaktadır. Araçların yenilenme ve bakımları imkansızlaşma noktasına ulaştı. Sektöre yatırım ise durma durumunda. Halk otobüslerinin 2022 enflasyonundan çok acı bir şekilde etkilendiği aşikardır. Sistemin yürütümünde olanlar artık müdahalede bulunmalıdır.
Toplu Ulaşım Belediyeleri Temsil Eder
Şehiriçi ulaşım belediyeleri imtiyazında bulunan zorunlu kamu hizmetidir. Halk otobüsleri ise belediyeler adına faaliyet yürüten toplu ulaşım araçlarıdır. Zorunlu kamu hizmetini belediyeler adına ifa eder. Bu sebeple aslında yollarda belediyeleri temsil ederiz. Vatandaş toplu ulaşımda yaşanan her sıkıntı ve aksaklığı bu sebeple ilgili belediyeden bilir. Çünkü tüm planlama ve koşulları belediye belirler.
Araçlarımızın belli periyotlar ile yenilenmesi, temiz ve bakımlı olması da belediyelerin başarısıdır. Esnaf kazandıkça aracına yatırım yapar ve şehiriçi ulaşımda mutluluk sağlanır. Planlanan ÖTİS’de esnafa ve vatandaşa bunu hedeflemekteydi. Ancak gelinen durumda esnaf mutsuz ve yatırım yapamaz durumda. Araç filomuz her geçen gün yaşlanıyor. Yeni yatırımcılar dahi bu sektöre girmekte isteksiz. Çünkü esnaf hak ettiğini alamıyor. Esnafımız hak ettiğini alamayıp mali açıdan bir zarar gördüğü ortada. Ancak bu durumun başka kaybedenleri de oluyor.
Temmuz’dan Geçerli Güncelleme Şart
Mayıs ayında başladık görüşmelere. Yaşanan enflasyon ve bizlere yansıyan maliyetleri ilgili kurumlarımız ile paylaştık. Devamında son 20 yılda ilk kez yaşanan bir durum ile asgari ücret %30 artırıldı. Bizlerde çalışanlarımıza %30-40 oranında artış uyguladık. Sadece personel giderimizde ki artış dahi resmi olarak mevcut. Sigorta ve kasko ücretleri %200’lere varan oranda arttı. Bakım maliyetlerimiz ise artık hesaplanamıyor bile. Araç değişimi düşünebilen dahi kalmadı. Bugün sıfır bir otobüs 3 Milyon TL’yi aştı.
Yılbaşında sunulan sabit maliyet ve kar olarak belirlenen 65 Bin TL artık yetmiyor. Bu rakam sadece sabit maliyete dahi yetmiyor. Bu durumu defalarca görüştük, ilgili bürokratlara anlattık. Haziran olmadı, Temmuz dediler ama olmadı. Ağustos’ta İBB Meclisi tatile girmişti, Eylül’e olur dediler. Eylül yoğun Ekim’de dediler. Ekim geçti ve Kasım’a ulaştık. Ama biz yine de İstanbul’u zararına dahi olsa özveri ile taşıdık. Hizmeti bir gün dahi aksatmadık. Güncelleme için konuşmaya fırsat olmasa da vatandaşlarımızı taşımak için fırsat yarattık hem de çoğu zaman borçlanarak!
Talebimiz çok net! ÖTİS maliyetleri Temmuz’dan geçerli olmak üzere güncellenmeli. İlgili farklar esnafımıza ödenmelidir. Bunu sağladıktan sonra da 2023 planlamasına oturmalıyız. Artış rakamları bizim keyfimize göre değil devletin kurumlarının sunduğu resmi verilere göre zaten ortaya çıkıyor. Ocak ayında artık rakamını Üretici Fiyat Endeksi’ne İBB Meclisi zaten bağlamıştı. Bu rakamlar üzerinden hem ara güncelleme hem de 2023 planlaması yapılmalıdır.
Kimse taleplerimiz için “haksız fayda” benzetmesi yapamaz. Yaptığımız hizmet ve maliyetlerimiz ortadadır. Keza aynı işi kamunun da yaptığını düşündüğümüzde herkes olaya vakıftır.
Kasım’da Doğru Bir Güncelleme Bekliyoruz
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuya müdahil olacağına inanmaktayım. Kendisi çalışanın hakkına saygılı bir çizgiden gelen, vatandaşlarımızın teveccühü ile yönetmeye layık görülen kadim şehir İstanbul’un Başkanıdır. Bizler onun adına hizmet sunuyoruz. ÖTİS’in kurulmasında ısrarcı yaklaşımı ile hayata geçmesinde önemli bir katkı sunmuştu. Sürecin böylesi bir çıkmaza girmesine fırsat vermeyeceğine inanıyoruz.
Burada cefakar bir esnaf topluluğundan bahsediyoruz. Özveri göstererek pandemi dahil her dönemde bu şehre hizmet sunduk. Zararına dahi çok çalıştık. Aylarca paramız gelmediğinde dahi kontak kapamadık. Kimileri çalışmaya devam ediyoruz diye çok kazandığımızı sanmasın! Bunun adı şehrimize ve mesleğimize olan saygıdır. Böyle düşünebilen birileri var ise işin maliyet kalemlerine bakmasını veya benzer işi yürüten kamu kuruluşlarının zararlarına göz atmasını tavsiye ederiz.
Ötelemek sorunu örtmüyor, aksine büyütüyor! Dahası inancı yıkıyor. Para kazanılır, olmadı başka işten. Ama yıkılan inanç kolay tamir olmaz. Biz ÖTİS’e inandık ve dahil olduk. Geleceğimizin teminatı dedik, hizmet yarışına girdik. Hatta şirketim özelinde söylemem gerekirse çok fedakarlık da ettik. Ancak geldiğimiz noktada 3 ay paramız içeride ve gelecek para gideri karşılamıyor. Bu böyle olmamalı.
Kasım ayı İBB Meclis toplantısına artık net bir talep ve rakamın sunulması şarttır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu talebe ve yaşanan enflasyona duyarsız kalmamalı. Gaye, esnafın hizmet sunarken zarar etmemesi olmalı. Bu esnaf Büyükşehir için var. Bizleri korumalı ve kollamalıdır. Başkanım Ekrem İmamoğlu ve yönetiminden Kasım ayında bir çözüm bekliyoruz. Bu bizim için lazım.
Facebook Yorum
Yorum Yazın