İstanbullunun kararı ile seçilen Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu ile bu şehirde yeni bir dönem başlıyor. Bu süreçte şehrin toplu ulaşımında var olan bizler de doğru yapılanma ile halkımıza hizmet yarışında olacağız. Geçmişin hatalarını tartışmaktansa, o hatalardan dersler çıkararak yeni dönemi inşa etme yolunda ilerleyeceğiz.
Geçmişi tartışmak doğrudur fakat ona takılı kalmak günü kaçırmaya sebep olur. Bazı hatalar oldu ve yaşandı lakin Esnaf Odası olarak birleştirici misyonumuz ise sektörümüze ufuk açmakta kararlıyız. Şirketlerimiz ile 2 toplantı düzenledik. Hem geçmişi masaya yatırdık hem de geleceği. Kısa ve uzun vadeli planlarımızı oluşturduk. Çünkü yeni bir dönem başlıyor, kadrolar yeniden şekilleniyor. Bu süreçte kendimizi nasıl tanıtırsak gelecek 5 yıl öyle gidecek. Tüm İstanbul olarak birlikte yürüyeceğimiz beraber mücadele edeceğimiz bir yol çizmeliyiz. Çünkü geçmişte bunun büyük acılarını hep birlikte yaşadık.
Esnaf Odası bu birliğin temelidir. Sektörün yasal manada ki temsilcisidir. Tüm esnafın temsil edildiği kurumdur Odamız. Bu misyonunun farkında olunarak yapılacak yol ile geleceği planlamalıdır sektörümüz. Esnaf Odası bunun için var. Buna dikkat edilmesi halinde ancak Büyükşehir’e doğru algı sunulur, gelecek 5 yıl doğru bir imaj ile yürütülür. Esnafın geleceği, bu birlik ve beraberlik ile güvenceye alınabilir.
Seçim Öncesi Vaatlere Odaklanılacak
Seçimler öncesinde sektörümüz her kulvarda çalışmalar yürüttü. Esnaf Odası olarak birçok konuda bizlerin de girimleri oldu. Belki çok daha verimli kullanılabilirdi fakat yine de önemli kazanımlar da sağlandı. Sektörel birliğin sağlanması ile seçim öncesinde alınamayan birçok talep de bu yeni dönemde kazanılabilir.
Özellikle Esnaf Odası olarak sektörün özlük hakları ve Plaka Tahdidi konusunda ısrarcıyız. Özlük haklarımız konusunda seçim öncesinde Başkanımız Ekrem İmamoğlu’ndan önemli bir söz de almıştık. Bu sözü plaka tahdidi ile taçlandırmak arzusundayız. Talebimiz sistemin oturması ile sunulacaktır. Şuan bir atama süreci devam etmekte. Bize de bu süreç içerisinde özellikle plaka tahdidi konusunda alt yapı çalışmalarını yapmak düşüyor.
Çok daha önemli bir talebimiz daha var Büyükşehir Belediye Başkanımızdan. İstanbul’da esnafımızın aylık hakedişleri her ay daha da düşmektedir. Bunun en öncelikli sebebi ise artan ücretsiz yolculuklar ile ücretsiz günlerdir. Bunların artışı esnafımıza önemli kayıplar yaşatıyor. Şuanda Büyükşehir sübvanseleri ile bu kayıp telafi edilmiş durumda. Lakin gelir kayıplarının her geçen gün artışı esnafımızı endişeye sevk etmektedir. Bu yüzden sektörümüz kalıcı bir çözüm beklemektedir.
Bu amaç ile sektörümüz yolcu başı ücret, km bazlı ödeme veya performansa dayalı hakediş modellerinin planlanması ve uygulamaya girmesini beklemektedir. Bu konuda da Başkanımız İmamoğlu’ndan seçim öncesinde söz aldık. Yani yeni dönemde bilet fiyatının ne olduğu bizleri çok da ilgilendirmeyecek bir model üzerinde planlama yapılacak. Bunun alt yapısını doğru biçimde belirleyerek yeni sistemi şekillendirmeliyiz.
Özellikle bu iki konuda başarı göstermemiz halinde halk otobüs sektörünün sorunları neredeyse tamamen çözülmüştür diyebilir. Bu çalışmaların Esnaf Odası olarak arkasında olacağız. Şirketlerimizin de katkıları ile zenginleştirecek ve sektörümüze kazandıracağız.
TÖHOB’da İşler Çok Hızlı
Türkiye genelinde sektörümüzün temsilcisi konumunda ki TÖHOB’un bir seçimi oldu ve yeni bir yönetim kuruldu. Bizler de bu yönetimde var olduk. Orada da göreve gelir gelmez hızlı bir çalışma maratonunda kendimiz bulduk. Özellikle hükümet kanadında önemli görüşmeler ve çalışmalara imza atıldı. Geçmişte yapılan girişimler daha da aktif hale getirildi. Çok daha doğru kontaklar ile hedefe daha iyi odaklanmamız sağlandı. Kurumsal bir yönetim anlayışı ile hareket etmemiz sayesinde kurumlar bazında hızlı yol alındı.
KDV konusunda sektörümüzün aldığı indirimi Gelir Vergisi ile taçlandırdık. Gelirin ’unun kar olarak kabul edilip bu paydan vergi verilmesini öngören yasa ile sektörümüzün vergi yükü çok büyük oranda hafifletildi. Bu konuda ki çalışmalarımız da halen srmektedir.
Ayrıca 2918 sayılı yasaya eklenen tanımımızın içi daha da doldurulmalıdır. Bu doğrultuda TÖHOB olarak çalışmalara başladık. Bu konuda bir mevzuat çalışması öngörmekteyiz. Önümüzde ki günlerde Kocaeli’de bir toplantı yapacağız. Burada yapacağımız çalışmayı neticesinde ilgili kurumlara sunacağız.
Yine TÖHOB bünyesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürmekte. Özellikle ücretsiz biniş ödemelerinin sektörümüzce yetersizliği anlatılmaktadır. Özellikle 65 yaş ve üzeri yolculuklar için önerilerimiz Bakanlığa sunuldu. Önerilerimiz üzerinden bir çalışma yapılıyor. Olumlu sonuçlar alınacağına inanmaktayız. Çünkü bu konuda tüm illerde sıkıntılar yaşanmaktadır.
Facebook Yorum
Yorum Yazın