İstanbul
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Kurumlarımız “A.Ş.” Olarak Yoluna Devam Edecek

İstanbul’da her şey olması gerektiği gibi ilerliyor. Yeni sözleşme süreci bu ay başlıyor. Eksikleri giderilerek yeni döneme hazırlanacak. Bu sayede sadece 1 yıl denenmiş bir proje olarak anılmak yerine, gelecek yıllara uzanacak ve diğer illere de model olacak sistem haline gelecektir. 1 yıl denedik ve eksiklerini gördük. Şimdi eksiksiz sistemi yazma zamanı.

Zorlu bir pandemi sürecini önlemler ve aşı sayesinde geride bırakmak üzereyiz. Hayatın artık normale doğru ilerlediği aşikar. Tabiî ki halen kayıplar ve telafisi zor zararlar mevcut. Ancak tünelin çıkışına umarız az kaldı. İstanbullu halk otobüsçüler olarak yeni sistemin de sayesinde pandemi sürecini en az hasarla atlatan olduk. Fakat maddi anlamda elbet zararlarımız oldu.

Pandemiden Ala Deneme Süreci Olamazdı

Her yer durmuş, insanlar evlere hapsolmuştu pandemide. Bizde yeni sistemi tam da bu süreçte hayata soktuk. En kötü dönemi bu vesile ile değerlendirmiş olduk. Ayrıca yolcuya dayalı gelir sisteminin ne kadar güvensiz olduğunu da pandemi sayesinde anlamış olduk.

Şehirlerin sürdürülebilir ulaşımı yolcu gelirlerinden bağımsız hesaplanmalı. Aksi halde ulaşımın sürdürülebilirliği tehdit altında olur. Bu sebeple İstanbul’un halk otobüsleri doğru yolda ilerliyor.

Yakıt Sorunu Çözüldü

Önceki sözleşme de yakıtın %95’i esnafımıza ödeniyordu. Buna sebep olarak akaryakıt firmalarının ıskontoları gösterilmişti. Oysa bu ıskontolar her zaman uygulanmıyor ve her esnaf faydalanamıyor. Bu sebeple EPDK fiyatları ne ise aynen ödemesi yapılmalıdır.

Uzunca bir süre bunun mücadelesini verdik. Yaşanan mağduriyeti ilgili tüm bürokratlara aktardık. Bu vesile ile yaşanan bu mağduriyet giderildi. Geçmiş farklarda çıkarılarak mahsuplaşma sağlandı. İlgili ödeme bu ay içerisinde esnafımıza yapılacaktır.

2 Gün İzin Mutlak Olmalı

Araçlarımız çok ağır koşullar altında hizmet yürütmekte. İstanbul gibi başka bir şehir bulmak zor. Hem trafiği hem de yolcusu yoğun. Araçlar çok fazla yıpranmakta. Bu sebeple düzenli bakım şart.

Araçların yaptığı yol ve çalışma süreleri ele alındığında 15 günde bir bakıma gitmesi gerekmektedir. Bu sebeple de ayda 2 gün bakım izni şarttır. Aksi halde medyada görülen arızalar kaçınılmaz olmakta. Şuan araç bakımları gerçekten zor. Gece bakım yapılması gerekiyor ve müsait servis bulmak imkansız. Gece yapılan işçilik de sağlıklı sonuç vermiyor. İlgili muhataplarımıza bu konuyu tek tek anlattık. 2 gün izin olmak zorunda.

Amortisman Sorunu Kesinlikle Çözülmeli

Araç işletim maliyetinin en önemli kalemi amortisman. Genel giderlerimizin yaklaşık üçte birini oluşturan amortismanın doğru hesaplanması bu sebep çok önemli. Araç fiyatları serbest piyasa koşullarında artış göstermekte. Özellikle döviz artışları fiyatların oluşumunda çok etkili.

Geçtiğimiz yıl yeni sistemin amortisman hesaplaması İBB Meclisi’nde TÜIK verilerine dayandırıldı. Oysa TÜIK’ın 445 maddesi var, amortismanı hangisi ile hesaplayacaksınız? Mevcut hesaplamalar bizlerin amortismanı eksik almamıza sebep olmaktadır.

Amortisman hesabında teklifimiz mevcut piyasa rakamları olmasıdır. Aksi durumda sistem bir yerde tıkanacaktır. Hatta İETT bizim adımıza otobüs de alabilir. Biz her türlü yapıcı teklife açığız. Yeter ki esnafımızın yaptığı yatırım değerinde ödemesi sağlansın.

Kooperatifleşmek Gibi Bir Konumuz Yok

Halk otobüslerinin İstanbul’da bağlı bulunduğu 5 tane şirket mevcut. Bu şirketler anonim şirket olarak kuruluşlarını sağlamış ve yıllardır bu yapıları ile hizmet vermektedirler. Yıllarca da kurumsallaşmaya bu yapılar ile devam edeceğiz.

İBB Meclisi’nde kooperatiflik durumu ile ilgili bir kara çıktı. Bu karar yapılan ödemeleri hukuki alt yapıya dayandırmak için alındı. Hatta bizler adına bir sorun çıkmaması için de yine 5 şirketimizin isimlerine yer verilerek ödeme emri çıkarıldı.

TÖHOB üzerinden bir kanun teklifimiz mevcut. Ekim ayında TBMM’de oylanması beklenmekte. Zaten bu yasal düzenleme sağlandığında tüm sorun çözülmüş olacak. İBB Meclisi bizlere önemli bir destek vermiştir. Yapılan hukuki zemine uyarlamadır. Yoksa hiçbir şirketimizin gündeminde kooperatif olmak yok. Bu karar ortak olarak aldığımız bir karar. Zaten ihtiyaç da yok. Biz yolumuza ancak şirket olarak devam ederiz. Bu karar İstanbul’da ki tüm şirket başkanlarının kararıdır.

Teoride ki Plan Pratikte Hatalar Verdi

Geçen yıl yeni sistemi tasarlarken her şeyi görememiş olabilir. Kim konuları pandemi sebebiyle, mutabık olamasak da geçtik. Kimi sorunları ise o günden tahmin bile edemedik. Bu gayet normal. Evdeki hesap her zaman çarşıya uymaz.bu sadece bizim için de geçerli değil. İETT ve İBB’nin de sıkıntıları var. Onların da zamanında kestiremediği ve uygulama esnasında fark ettiği, düzeltilmesini istediği durumlar var.

İlk defa denenen bir proje için hata katsayısı çok da yüksek denemez. Özellikle pandemi gibi bir dönemde denenmiş olması, kayıpları en aza indirmiştir. Önemli tecrübeler kazandırdı bizlere de. Bu tecrübeler ile tüm taraflar aynı masa da yeniden toplanacağız. Sistemi yeniden ele alacağız. Gayemiz sistemin uzun yıllar işlemesi. Bunun için de sorunların giderilmesi gerekiyor.

Her şey olması gerektiği gibi ilerliyor. Görüşmelerimiz bu ay başlıyor. Başkanlar, Başkan vekilleri, müdürler, mali müşavirler ve hukukçularımız bu süreçte toplantılara iştirak edecekler. Herkes kendi alanı ile ilgili çalışmalara destek sunacak. İnanıyoruz ki sorunların çözümü ile yeni sistem 2022’de sorunsuz bir şekilde işler.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar