Özel Halk Otobüsleri, başlangıcı istanbul olmak üzere 1 asrı aşan süreden beri ülkemizde ve kentlerimizde Belediyelerin unsuru olarak kent içi toplu taşımacılığında yer almakta ve insanımıza kesintisiz hizmet vermektedirler. Yatırımlarını kendileri üstlenerek ve çok daha düşük işletme maliyetleri ile kent içi toplu taşımacılığın imtiyaz hakkına sahip Belediyeleri yatırım ve işletme maliyetleri nedeniyle çok büyük bir ekonomik yükten kurtarmak suretiyle kamuya destek sağlamaktadırlar.
1 asrı aşan süreden beri Belediyelerin operatörü olarak, kesintisiz şekilde bir kamu hizmeti olan toplu taşımacılık faaliyetini icra ediyor olmalarına rağmen, Özel Halk Otobüsü İşletmecilerinin ruhsatlama, işletme ve finansman gibi konularda mevzuat ve uygulama standardı oluşturulmadığı için, hizmet kalitesine olumsuz etki yapan sıkıntıları ve sorunları katlanarak devam etmektedir.
Özel Halk otobüsü sektörünün ve aslında kamu açısından da acil ihtiyaç olan tek mevzuat konusunda TÖHOB önderliğinde yıllardan beri mücadele veriyoruz. Sorunlarının çözümünün meri Kanunlarda değişiklik yapılması ve bu kanunlara ek olarak uygulamada standardı sağlayacak bir Yönetmelik çıkarılmasını ısrarla savunduk, önerdik ve talep ettik. Bu taleplerimizi uzman teknik elemanlarımız ve Hukukçularımıza hazırlattığımız çalışmaları ile gerekçelendirmek suretiyle yazılı olarak Devletimizin en üst kademesine kadar ilettik. Defalarca yüz yüze görüşmelerde gerekçeleriyle birlikte anlattık.
Haklı ve ısrarlı çalışmalarımız neticesinde konu bizatihi Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın Devletimizin ilgili birimlerine talimatlarıyla önemli bir noktaya geldi. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU zaten konuya vakıftı ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları neticesinde mevzuat hazırlanması için bizimle bir toplantı daha yaptı ve görüş ve önerilerimizi tekrar alarak gereği için ilgili birimlere talimatlarda bulundular. Dolayısıyla da konu artık düzenlemeye doğru yol almaya başladı.
Biz de bu arada hem Kanun Değişikliği hem de Yönetmelik konusunda zaten var olan çalışmalarımızı, daha da detaylandırmak suretiyle TÖHOB önerisi olarak Devletimizin ilgili Kurumlarına bir defa daha teslim etmiş olacağız.
Özet olarak uygulamalarda ülkemiz genelinde bir standart sağlanması için bir Yönetmelik hazırlanarak değişiklik olacak ilgili kanunlarımıza eklenerek bu sorunun kalıcı olarak çözümünü talep ediyoruz. Bu sadece bizim değil aynı zamanda Belediyelerimizin, Dünya ile kıyaslandığında ülkemizin de ihtiyacıdır.
Bilindiği üzere mevzuat yetersizliği nedeniyle, ruhsatlandırma, hizmet süresi ve işletme esasları konularında ilden ile değişen farklı uygulamalar var. Bu durum hak kaybı ile birlikte hizmetin sürdürülebilirliği açısından da sorun olmaktadır. İşletmeciler önünü göremedikleri için yatırım yapamamakta ve tabi olarak hizmetin niteliği de düşük olmaktadır. Hem hizmet niteliğini günün şartlarına göre en üst seviyeye taşımak, sürdürülebilirliği sağlamak ve hem de finansman (sübvansiyon) noktasında Belediyelere daha fazla yetki verilmesi mutlaka gerekli görülmektedir. Yine müktesep hakların garantiye alınarak işletmecilerin daha rahat hizmette bulunmalarını sağlamak, eşitsizliği ve mağduriyetleri ortadan kaldırmak için Belediye, Büyükşehir Belediyeleri ve Devlet İhale Kanunun da değişikliğe ihtiyaç bulunmaktadır.
ÖHO Sektörünün kalıcı olarak bir mevzuata kavuşturulması için kapsamlı bir çalışma yaptık ve Devletimizin yetkilileriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Kent içi toplu ulaşım bir an dahi durdurulamayacak bir kamu görevi. Belediyelerin uhdesindeki bu hizmeti bizler daha uygun şartlarda ifa ederek kamuya önemli bir destek sağlıyoruz. Devletimizin yetkilileri de bunu görüyor ve kabul ediyor. Bu nedenle ben mevzuat konusundaki sorunların giderileceğinden çok umutluyum. İnşallah kısa bir zaman içinde iyi bir netice alacağımızdan şüphem yoktur. Bir konu ihtiyaç haline ve geneli ilgilendirir hale gelmiş ise çözümü de kolay olmaktadır.
Herkese hayırlı bayramlar, huzurlu, sağlıklı, kazasız ve belasız Temmuz ayı diliyorum
Facebook Yorum
Yorum Yazın