2020 Aralık itibari ile İstanbul’da doğan ÖTİS, taleplerimizin karşılık bulması ile gelecek yılları da selametle ulaşacaktır. Esnafımızın bir yıllık sabrı ve emeği ilgili kurumlarca da anlaşılmış olduğu ve gereğinin yerine getirileceğine inancımız yüksek. Gayemiz İstanbul halkına konforlu, güvenli ve sürdürülebilir bir ulaşım sağlamak. Taleplerimizin kabul görmesi işte bu sebeple gereklidir.
Tam bir yıldır geçmişte hiç de alışık olmadığımız bir sistem ile hizmet sağlıyoruz. Sisteme girmeden önce de bazı çekincelerimiz olsa da uygulama sürecinde eksikler kendini daha da hissettirdi. Teoride sürdürülebilir olsa da sahada farklı sonuçlar vermesi sistemi sorgulara hale getirdi. Ödemelerde ki gecikme ise sisteme olan güveni zedelemekte. Kalıcı bir sistem inşa etmek için çıktığımız bu yolun basit eksiklikler ile sekteye uğramasını istemeyiz.
Maliyetlerin Büyükşehir tarafından güvence altına alınması ve emeğin karşılığında kazanç sağlamak sürdürülebilir bir ulaşım için çok önemli. Çünkü halk otobüsleri toplu ulaşım hizmetini kamu adına ifa etmektedir. Bu hizmeti sağlarken kamunun ön gördüğü koşullar ve şartlar ile yerine getirmektedir. Kamunun aldığı kararlar doğrultusunda hatlarda hizmet sunarken, sunduğu hizmetin bedeli de yine ilgili kurumlarca belirlenmekte. Bu sebeple alınan kararların mali yükümlülüğünü kamunun üstlenmesi doğru bir çözümdür.
Giderler Pazarlıkla Düşmez
ÖTİS, sabit ve değişken maliyetler ile kar payı üzerine tasarlandı. Toplu ulaşım hizmetinin tüm maliyetleri belli kalemlerden oluşmaktadır. Bu maliyet kalemlerine bir toplu ulaşım operatörü olan İETT Genel Müdürlüğü de hakim. Yani otobüslerin yakıt tüketim bedelleri, personel ücretleri, bakım, lastik ve araç değişim rakamlarının ne olduğu bellidir. Keza İETT Genel Müdürlüğü de 3000’in üzerinde ki filosu ile bu giderlere maruz kalan bir kurumdur.
Sabit ve değişken maliyetlerin masa başı pazarlıkla belirlenmesi o giderleri azaltmaz. Bu sebeple piyasa koşulları gözetilerek fiyatlaması sağlanmalıdır. Aksi halde alınan kar payı giderleri karşılamaya harcanan bir bedel olacak ve sürdürülebilir işletmecilikten uzaklaşılacaktır.
Bu doğrultuda özellikle araç değişim bedeli en önemli gider kalemimizdir. Sistemde yazılan araç fiyatı piyasa koşulları gözetilerek her yıl doğru rakamla güncellenmelidir. Çünkü yatırım yaptığımız bu araçlar döviz ile doğru orantılı fiyatlanmakta. Döviz artışları doğrudan otobüs fiyatlarına yansımaktadır.
Meclis Kararları Uygulanmalı
Yeni hakediş sistemi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy birliği ile geçmiş bir karardır. Tüm partilerin meclis üyelerinin ortak kararı ile geçen bu sistem bir yıldır uygulanmakta. Ancak Büyükşehir Meclisi’nden çıkan kararların sistemde halen hayat bulmadığına şahit oluyoruz. Oysa ki Meclis’in kararı ile başlayan bu sistem yine Meclis’in karar verdiği şekli ile yürümesi gerekir.
Meclis kararına göre Temmuz itibari ile 1 yaşında ki aracın sabit maliyeti üzerinden %50 kar sağlanması gerekir. Lakin şuana kadar bu güncelleme sağlanmamış durumda. Pandemi koşulları sebebi ile yılbaşından temmuz ayına kadar 9000 TL kar payı ile çalışılmış, Temmuz itibari ile ise %50 oranında kar sunulması gerekmektedir. Bu bir Meclis kararıdır ve uygulanmamış olması kabul edilemez.
Önemli Bir Toplantı Düzenlendi
İstanbul’da ki 5 şirket yönetimi de sistemin gelecek yıllara ulaşmasını hedefliyor. ÖTİS’i güncelleyerek sorunlarından arındırma hedefindeyiz. Aksi halde zaten yürüyemez. Bu sebeple son 3 aydır sayısız görüşme gerçekleştirdik. Önümüzde ki hafta artık bir nihayete ereceğine inanıyoruz.
Bu doğrultuda geçtiğimiz hafta önemli bir toplantı düzenlendi. Toplantıya İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar ile Genel Sekreter Yardımcılar İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Baş Danışmanı Ertan Yıldız, Ulaşım Daire Başkanlığı ve İETT Genel Müdürlüğü ile şirket başkanları olarak bizler katıldık. Uzun uzun meramımızı anlattık, aksaklıkları ifade ettik ve taleplerimizi sunduk. Taleplerimiz sistemin devam edebilmesi içindir. Çıkar veya hakkımız olmayan talepler değildir. Esnafın sistemde kalması için gerekli olanlar ve Meclis’in verdiği haklardan oluşan talepleri ilettik.
Genel Sekreter Can Akın Çağlar’ın yaklaşımı açıkçası ÖTİS’in devam etmesi konusunda umut verdi. İnanıyorum ki hem bizler hem de İstanbul halkı için bu talepler yerine getirilecek ve ÖTİS aksamadan devam edecektir.
Son 2 Yıl Zor Geçti
Pandemi sebebi ile zorlu 2 yılı geride bırakıyoruz. Hem halk olarak hem de esnaf olarak çok yorulduk. Hele ki toplu ulaşım esnafı olarak bu süreç çok daha yorucu oldu. Hem maddi hem manevi çok yorulduk. Aralık ayında ki sözleşme bu sebeple bizim için çok daha elzem konumda. Çünkü artık 2022 yılının iyi geçmesini istiyoruz.
2021 yılında aksayan ödemeler ve artan maliyetler maddi açıdan telafisi güç kayıplar yaşattı. Ekonomik bu kayıplar alım gücünü düşürerek filomuzun da yaşlanmasına sebep olacaktır. Araç değişimi yapan ortaklarımız ise düzensiz ödemeler sebebi ile kredilerini ödemekte güçlük çekmekte. Bu sebeple otobüsünü yenilemek isteyen esnaflarımızın da değişimi ötelemesine sebep olmakta.
Biz masadan asla kalkmayız. Taleplerimiz belli ve sebeplerimiz de. Bu talepler olmak zorunda, çünkü gerçekler! Günlük giderleri aylar sonra tahsil edemeyiz. Aynı zamanda 3 sene öncenin otobüs fiyatları ile filomuzu yenileyemeyiz. Maliyetlerimiz doğru karşılanmalı ki otobüslerimiz sağlıklı çalışabilsin. Yeni araçlar ile filonun her zaman genç olması ve bakımları düzenli yapılabilmesi için esnaflarımız kazanabilmeli. İstanbul halkına güvenli, konforlu ve modern bir taşımacılık için yapılası gerekenlerden ödün verilmemelidir.
2021’in son ayında 2022’ye umutla uzanacağımız gelişmelerin olacağına inanıyoruz. Umarım Aralık ayı bizler için yeni bir başlangıcın arifesi olur. Bu doğrultuda var gücümüz ile çalışıyoruz. 2022’in başta pandemi olmak üzere bizlere 2021’de yaşanan tüm kötülükleri unutturmasını dilerim.
Facebook Yorum
Yorum Yazın