İstanbul
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Yalçın Beşir, Esnafı Adına Çok Mücadele Etti

Yalçın Beşir, Esnafı Adına Çok Mücadele Etti

Yeni İstanbul şirketinin değerli Başkanı Yalçın Beşir’i kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Kendisi ile görev süremiz birlikte sorunlar için çok mücadele ettik. Ömrünün son gününe kadar esnaflarımıza kazanımlar sunma adına mücadele etti. Sektörümüze şüphesiz birçok katkısı oldu. Esnafım adına kendisine teşekkürü bir borç bilirim. Başta ailesi olmak üzere şirketi ve sevenlerinin başı sağ olsun! Onun mücadelesini yürüttüğü sorunların çözümü için aynı kararlılık ile esnafımız adına devam ettireceğiz.

Yine yönetim kurulu üyemiz Cevdet Tunç’un abisini kaybettik. Bu acı gerçekler hayatımızın bir parçası ve ne yazık ki, ölümlü bir dünyada yaşıyoruz. Ne zaman vefat edeceğimizi bilmiyoruz, ancak bu gerçeği kabul etmek zorundayız. Toplum olarak bu tür kayıplarla birlikte yaşamayı öğrenmek ve kabullenmek durumundayız. Hayat devam ediyor ve sektörümüz de bu gerçeklerin farkında olarak çalışmalarını sürdürüyor.

Son dönemde İstanbul'da ve Türkiye genelinde hava koşulları oldukça zorlayıcı hale geldi. Türkiye genelinde, sadece İstanbul değil, Karadeniz, Akdeniz ve Ege bölgeleri de yoğun yağış ve sel felaketleriyle mücadele ediyor. Ancak Marmara Bölgesi’nde, özellikle İstanbul’da, hava sıcaklıkları ve nem oranları çok yüksek. Bu koşullar altında, sektörümüz, İstanbul halkını rahat ve refah içinde seyahat ettirebilmek için elinden geleni yapıyor.

Yaz aylarının getirdiği sıcaklık ve nem, taşımacılık sektörüne ek zorluklar getiriyor. Klima kullanımı, taşımacılara ve ortaklarımıza ek bir maliyet yüklüyor. Yakıt tüketiminde yaklaşık %20 oranında bir artışa neden oluyor. Ancak, bu zorluklara rağmen, İstanbul’un çeşitli yerlerinde gözle görülür bir trafik rahatlaması yaşanıyor. Yakıt maliyetlerinin artması, insanların daha az araç kullanmasına neden oluyor. Ayrıca, ekonomik koşullar nedeniyle insanlar gereksiz harcamalardan kaçınıyor ve tatil dönemlerinde şehir dışına çıkıyorlar. Bu faktörler, İstanbul trafiğini nispeten rahatlatıyor.

Ekonomik Şartlar ve Mali Zorluklar

Ekonomik şartlar ve ödemelerin kolaylaşması için görüşmelerimiz devam ediyor. Ağustos ayında İBB meclisi tatilde olacak. Temmuz ayında, 2024’ün ilk altı ayında yaptığımız maliyet tablomuzu 1 Temmuz itibarıyla tekrar güncellememiz gerektiğini İBB meclisine, özel kalemine, meclis müdürlüğüne, ulaşım dairesine ve İETT genel müdürlüğüne ilettik. Bu ekonomik zorluklar altında, yaptığımız işin karşılığını almak istiyoruz. İBB’nin ilgili birimleri, Temmuz meclisine yetişmediğini söyledi, ancak Eylül meclisinde bu durumu çözebileceğimizi umuyoruz.

Türkiye’de enflasyon artmadığı, asgari ücretin değişmediği söyleniyor. Ancak, hissedilen bir enflasyon var ve bunu kimse yok sayamaz. Hayat çok pahalı ve 2024’ün başından bu yana aldığımız sabit maliyet tablomuzdaki alım gücümüz %30-35 oranında düştü. O günkü 270 bin TL bugünkü alım gücüne göre çok düştü. Kamu parametrelerine göre, enflasyon, yakıt ve asgari ücret artarsa İstanbulkart ve toplu taşımaya yansıması gerekir. Ancak bizim alım gücümüz bu sektörde veya başka sektörlerde düşüyor ve bunu kabul etmek zorundayız.

Marketlerdeki fiyat artışları, domatesin bile mevsiminde 35 TL olduğu bir dönemde, hayatın ne kadar pahalı olduğunu gözler önüne seriyor. Bu durumda, sektörde en az %30-35 oranında bir artış yapmamız gerektiğini tüm yetkililere iletiyoruz. Ümit ederiz ki, bu konuda duyarsız kalmazlar ve kısa sürede durumu çözeriz.

Her şeye rağmen, hayat devam ediyor ve sektörümüz ayakta kalmak zorunda. Koşullar ne olursa olsun, hava sıcaklığı ne olursa olsun, biz işimizi yapmaya devam ediyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen sahadayız ve bize verilen iş emirlerini yerine getiriyoruz. İBB’nin bizi yöneten tüm yetkililerinden sesimize kulak vermelerini temenni ediyorum. Biz hizmet sektörüyüz ve işimizi düzgün yaptıkça İBB’ye de puan kazandırıyoruz.

İBB’nin Vatandaşa Açılan Kapısı

Toplu taşıma araçlarının tamamı sarı renk oldu ve üzerinde "İBB" yazıyor. Özel halk otobüsüyüz ve bazı kooperatif araçları da var. Ancak genel olarak İETT’nin araçları da dahil 6500 civarında bir filo var ve bu filonun başarısı da başarısızlığı da İBB’ye yazılıyor. Biz başarı tarafında gayret gösteriyoruz. Personelimiz, davranış ve hizmet kalitesiyle daha iyi hizmet sunma gayreti içinde.

İBB’nin bizi yöneten yetkilileri, işin gerçeğini ve ciddiyetini anlamalı. Günde ortalama 800-1000 kişi taşıyan araçlarımız, bu kadar insana dokunuyor. Her binen yolcuyla bir kelime bile konuşsa, bu çok büyük bir reklam oluyor. Pozitif tarafına baktığınızda, çok iyi bir pozisyon, negatif tarafına baktığınızda ise bir ayaklı gazete gibi. Bu nedenle, hem bizim hem de İBB’nin bu konuda dikkatli ve özenli olması gerekiyor.

Araç filomuz eskiyor ve hızlı bir değişim süreci başlaması gerek. Bunu için ise iyi bir kar oranı ve düzenli ödeme süreci uygulanmalı. Araç fiyatları değişimi çok zorluyor. Bu sebeple kazancımızın yükselmesi ve kredi kullanımı için düzenli hakediş ödemesi olmalıdır. Bugünkü koşullarda araç değişimlerinin yavaş olması doğal bir durum. Filonun eskiyor oluşu yolcu memnuniyetini de olumsuz etkiliyor. Servis kayıpları ve yolcu konforunda sıkıntılar çıkıyor. Ayrıca eski araç filosu ile işletmecilikte gerçekten zor. Bakım maliyetleri esnafımızı zorlar durumda.

Sektörümüz birçok zorlukla karşı karşıya. İklim koşulları, ekonomik zorluklar ve yönetimsel sorunlar bu zorlukları daha da artırıyor. Ancak, tüm bu zorluklara rağmen, sektörümüz ayakta kalmak ve İstanbul halkına en iyi hizmeti sunmak için var gücüyle çalışıyor. İBB’nin ve ilgili tüm yetkililerin desteğiyle, bu zorlukları aşmak ve daha iyi bir gelecek inşa etmek mümkün olacaktır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar