İBB Meclisinin ittifakla aldığı 17.09.2020 tarih ve 906 sayılı kararı ile oluşturulan ve sektörde kısaca, “YENİ SİSTEM” olarak telaffuz edilen “İBB Özel Taşımacı İşletme ve Hak Ediş Sistemi” uygulamaya başlayalı yaklaşık 5 ay oldu.
Yeni Sistemin inşa çalışmaları yaklaşık 1 yıl sürdü ve çok önemli emekler verildi. Yeni Sistem elbette temel olarak sürdürülebilir bir toplu ulaşım ve İstanbul’un ulaşım vizyonu dikkate alınarak oluşturuldu ve son derece verimli geçen çalışma toplantılarında hemen, hemen her husus göz önünde bulunduruldu. Yeni sistemin amacı sadece sürdürülebilir toplu ulaşımı oluşturmak değil, çevre, trafik, otopark, işletim maliyetlerinin düşürülmesi, kapasitenin maksimumum seviyede verimli kullanılması, hat ağının ihtiyaca göre rehabilite edilmesi de çok önemli hedefleridir.
Yeni sistemin uygulamasının pandemi sürecine denk gelmesi test sürecinde istenilen sonuçların alınmasını engelledi ve şanssız bir tesadüf oldu. Yolculukların ve tabi olarak işletme gelirlerinin pandemi sürecinde kısıtlamalar ve kapasite sınırlaması nedeniyle zaman, zaman ?’lere varan oranlarda düşmesi tam anlamıyla şanssızlıktı. Bu sürecin işletme şartlarını, sefer sürelerini olumsuz etkilemesi normal şartlara göre reel verilerin alınmasını sistem esaslarının sağlıklı testini engelledi.
Pandemi sürecinin oluşturduğu olumsuzluklara, işletme alt yapısının yetersiz olmasına ve filo yönetim sistemiyle ilgili teçhizatın geç değiştirilmesine rağmen bu 5 aylık süreci eksikleriyle birlikte iyi yönettiğimize inanıyorum.
Eksikleri Giderip Zamanımızı Sistemi Geliştirmeye Harcamalı
Elbette sistem yenidir ve uygulamada önceden ön görülemeyen, gözden kaçan veya sistem alt yapısı ile uyumsuz olan eksiklik, hatalar ve aksaklıklar olabilecektir. Bütün mesele bunların doğru tespiti ve hızlı bir şekilde doğru çözümler üretilmesidir.Çözümü kolay gözüken ve kapsamı küçük eksiklerin hızlı giderilmemesi sisteme karşı güvensizliğe neden olabilecektir. Hepimizin bu konuda çok titiz ve dikkatli olmamız gerekmektedir. Yeni bir şeyi uygularken en büyük engel maalesef alışkanlıklarımız olmaktadır. Yeni sistemin şimdiye kadar olan test sürecinde de bunu yaşadık ve yaşamaya da devam ediyoruz. Yeni Sistemin ortaya koyduğu amaçları ve vizyonu iyi anlamak gerekmektedir. Bunu yaptığımız ve inandığımız takdirde sorunları çözmek ve sistemi geliştirmek daha kolay olacaktır. Artık hepimizin eskiyi unutup yeniye alışmak ve yeniyi daha da geliştirerek kente daha nitelikli hizmet verir duruma getirmemiz görevimiz ve sorumluluğumuzdur.
Bir defa daha ifade etmeliyim ki kent içi toplu ulaşım kentin en önemli elemanı ve belediyelerin de kent yönetim aracıdır. Bir dakika dahi durdurulamayacak, ertelenemeyecek bir kamu hizmetidir. Toplu ulaşım unsurları arasında tam entegrasyon zorunluluktur. Bu temel prensipler çerçevesinde otobüs sisteminin ana taşıma sistemleriyle tam entegrasyonunu sağlayacak işletme düzenlemelerine bir an evvel başlamamız ve azalmış olan ufak tefek sorunları hızlı bir şekilde çözümleyerek, garaj tahsisi, bakım yönetimi, araç yenileme yönetimi gibi sistemi daha iyi ve kaliteli hale getirecek düzenlemelere başlamamız lazım.
Araçların boyanması işlemi başladı ve hızlı bir şekilde sürüyor. Yine araçlar üzerindeki araç takibiyle alakalı PC değişimlerinin ilk ayağı büyük oranda tamamlandı bir an evvel yeni cihazların montajıyla alakalı 2. Etaba başlanması şarttır. Filo Yönetim sisteminde oluşan ve işletmecilerin değişken maliyetlerinin doğru hesaplanmasına etki yapan KM ve sefer verilerinin sağlıklı alınabilmesi çok önemlidir. Yeni cihazlar ve yeni FYS yazılımının hayata geçirilerek bu konudaki kayıpların ve sıkıntıların ortadan kaldırılmasını bekliyoruz. Yine ölü KM ve yaktı maliyetlerinin hesaplanmasındaki eksiklerin de bir an evvel tamamlanarak artık sistemin geliştirilmesi aşamasına geçmemiz lazımdır.
Sistem Başarılı Olmak Zorundadır
Yeni İşletme ve hak ediş sistemi otobüs işletmeciliğinin geleceğidir. Mevcut şartlarda alternatif başka bir sistem de söz konusu değildir. Dünyanın birçok ülkesinde de hizmetin sürdürülebilirliği esas alınarak benzer modeller uygulanmaktadır. Normal çalışma düzenine geçtikten ve adaptasyon tam sağlandıktan sonra sistemin faydası daha iyi anlaşılacaktır. Dolayısıyla da bu sisteme idare ve işletenler olarak hepimizin sahip çıkması ve önemsemesi önemlidir. Kentin bütün olarak sürdürülebilir bir toplu ulaşım sistemine sahip olabilmesi için ana taşıma sistemlerini besleyen temel unsur olarak otobüs işletmeciliğinin esnek işletme modeliyle adaptasyonu herkesin yararınadır.
Test sürecinde ortaya çıkan aksaklıkları abartmadan ama önemseyerek hızlı bir şekilde çözüp yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Ülkemizin diğer şehirleri şu anda İstanbul da ki bu güzel uygulamayı izlemekte ve örnek almaktadır. Dolayısıyla da bu sistem her şartta başarılı olmak zorundadır.
Pandemi belasından bir an evvel kurtulmamız temennisiyle Mayıs ayının önce ülkemiz ve milletimiz, sonra sektörümüz için hayırlara vesile olmasını dilerken sektörümüze kazası ve belasız bereketli, huzurlu çalışmalar diliyorum.
Facebook Yorum
Yorum Yazın