İstanbul halk otobüslerinin yeni sistemi gelişerek büyümeye devam ediyor. Geliştikçe diğer illere de örnek olma noktasına ulaşıyor. Toplu ulaşımın sürdürülebilir, kaliteli ve güvenli yolu artık bu sistem ile mümkün olacaktır.
Toplu ulaşım insanlığın vazgeçilmez haklarından biridir. Kamu hizmeti olarak görülen bu sistem belediyeler vasıtası ile özel taşımacılara birçok ilde yaptırılmaktadır. Dünyada da benzer tarzda bizler gibi özel taşımacılar eli ile yürütülen şehiriçi toplu ulaşım yapısının öncelikli gayesi ise ulaşılabilir ve sürdürülebilir olması ile kalite ve güveni sağlamasıdır. Fakat sektörel handikaplar maalesef ulaşılmak istenen seviyeye ulaşımı çıkaramamaktadır. İşte tam da bu sebeple özel taşımacıların yüküne yerel yönetimler de destek olmaldır.
Şehiriçi toplu ulaşım şehirlere can verirken, sunulan hizmet minimum ücretlerle sağlanarak ulaşılabilirliği hedef almak durumundadır. Fakat işleticilerin maliyetleri düşünülerek hizmet bedeli bir şekilde karşılanamaz ise sistem sürdürülebilir durumdan maalesef çıkıyor. Yakıt, personel ve araç maliyetlerinin hızlı artışı bilet fiyatlarına yasıtlamadığı süreçte işleticiler gelirleri ile giderlerini karşılayamaz duruma sürükleniyor. Özellikle pandemi durumun vehametini çok daha fazla hissettirdi.
Tam kapanma uygulansa dahi şehirlerde zorunlu işler sebebi ile ulaşım sürdürülmek zorunda. Bu durum ise daha az yolcu ile giderleri karşılanması demek. Oysa araçlar maksimum düzeyde yolcu ile çalıştığında işleticisine ancak gelir sağlayabilmektedir. Demekki kamusal gereklilik olan toplu ulaşım yolcu ücretleri ile sürdürülmemelidir.
Pandemiden Çok Önce Gördük
Yeni sisten yedi aydır uygulamada. Fakat biz bu sistem için 2019 yılında başladık çalışmaya. Hatta daha önceki dönemlerde de benzer teklifler ile idareye başvurularımız mevcuttu. Çünkü yolcu ücretlerine toplu ulaşımın bağlanması sürdürülebilir değildir. Zorunlu bir hizmeti her sabah “şansa” bırakıp otobüsleri yollara çıkarmak doğru değildi.
Tüm özel işletmeler karlılığa bakarak çalışma süreçlerini planlar. Mesailerini dahi buna göre düzenler. Hatta kapalı olacakları gün ve saatleri de bu doğrultuda planlar. Fakat halk otobüsleri idarenin planlaması ile ilgili hat ve saatlerde hizmet sunmakla yükümlü. Yani karlılık yerine vatandaşa hizmet amacı ile sistem planlanır. Bu sebeple özel taşımacının kar ve zararı kamu tarafından destek görmelidir.
İstanbul’da İETT öncülüğü ile Büyükşehir Belediyesi büyük bir değişim sağladı. Yapılan çok önemlibir adımdır. Tüm iller benzer sorumluluğu vatandaşları adına halk otobüsçüler ile almalıdır. Belediye bütçeleri bu doğrultuda planlanmalı ve o şehirlerde de vatandaş; sürdürülebilir, güvenli ve kaliteli toplu ulaşıma kavuşmalıdır.
Büyük Bir Yatırım Ve Güvence
Büyükşehir Belediye ve Meclisi’ne hem sektörüm hem de İstanbullular için teşekkürü borç bilirim. Çünkü çok büyük bir değişime imza atıldı. Tabiki sistemin eksik veya aksaklıkları var ve olacaktır. Çünkü sıfırdan yazılmış ve uygulamaya girmiştir. Hatta daha tam anlamı ile başladı bile diyemeyiz. Fakat bu hali ile bile esnafımıza gelecek için umut oldu. Her akşam evine hesabını bilerek gidiyor artık ortaklarımız. Ancak inanıyorum ki sistem tam oturduğuna bu eksiklikleri de giderilmiş olacak ve tüm kesimleri mutlu edecektir.
Büyükşehir Belediyesi için çok büyük bir yatırım maliyeti sundu bu sistem. Daha ilk planlama döneminde dahi çıkan manzara Büyükşehir’e iki milyara ulaşan bir yatırımdı. Belki süreç içerisinde daha da artı ve artıyor. Bu maliyetler sübvansiyon dışında boya, GKM cihazları, araç PC’leri, kameralar, akbil cihazları ve garaj alanları ile sistemin yürütümü ile ilgili diğer birçok alt yapı yatırımlarından bahsediyoruz.
Sistemin varlığı ortaklarımıza daha rahat gelecek planlaması sağlayacaktır. Sektöre olan yatırım daha güçlü olacak ve toplu ulaşım kalitesi yükselecektir. Toplu ulaşımda ki bu yenileşme şehrimiz İstanbul’a da ayrı bir değer katacaktır. İnanıyorum ki toplu ulaşımda ki bu dönüşüm bireysel araç kullanımını azaltacak ve trafik yoğunluğuna da önemli bir katkı sunacaktır.
Maliyet Güncellemesini Bekliyoruz
Pandemi sebebi ile sorunların çözümünde aksamalar olmaktadır. Bu her sektöre ve mecrada kendini hissettirmektedir. Özellikle vaka artışları sebebi ile Büyükşehir Meclisi Nisan’da toplanamadı. Mayıs oturumu ise biriken konular yüzünden verimli geçemedi bizler için. Göndemde olan Maliyet güncellemesi maalesef Haziran oturumuna kaldı. Fakat uygulaması yılbaşı itibari ile sayılacaktır ve ödemesi ortaklarımıza yansıtılacak.
Ayrıca Temmuz ayında kar payı konusunda bir güncellememiz olacak. O zamana kadar normalleşmenin sağlanmasını umut ediyoruz. Bu sayede pandemiden kaynaklı yolcu kayıplarının azalması Büyükşehir’in de kasasına daha az yük binmesini sağlayacaktır. Bu da güncellemenin kolayca sağlanması ve ödemelerin daha düzenli yapılabilmesine fırsat verecektir.
Büyükşehir Belediyesi sektörümüze en zorlu süreçte büyük destek sunmuştur. Bu sebeple sorunların çözümünde de desteklerini asla esirgemeyeceklerine inancım tamdır.
Facebook Yorum
Yorum Yazın