Büyükşehir Meclisi Eylül oturumunda sektörümüz adına çok önemli bir oylamaya şahit olduk. 1 yıllık çabamız ve yaptığımız görüşmeler ile kabul edilen Yeni Hakediş Sistemi sektörümüze hayırlar sunacağına inancım tamdır. Ancak geçiş sürecini hızlıca aşmalıyız. Bu doğrultuda İETT’ye büyük görev düşmekte. El birliği ile süreci hızlandırmakta kararlıyız.
İnsanlık olarak zor bir süreç yaşamaktayız. Dünyayı etkisi altına alan virüs belası ile sosyal hayat büyük sekteye uğradı, kayıplar yaşandı ve halen süreç devam etmekte. Şehirlerde hayat durma noktasına geldi ve iş yerleri evlere taşındı. Birçok sektör bu süreçten büyük kayıplar aldı. Toplu ulaşım sektörü de salgın sürecinden olumsuz etkilenenlerden oldu. Kayıplar telafi edilmez noktaya ulaştı ve gelir gider dengesizliği işletmeleri dönülmez noktaya sürükledi.
İstanbul’da ki özel halk otobüsçüleri olarak pandemi sürecinin başından bu yana aktif bir yönetim süreci sergiledik. Valilik, Büyükşehir ve Hükümetimiz ile süreci daima mütalaa eder halde olduk. Sürdürülebilir ulaşımın sekteye uğramaması adına gerekli tüm adımları biz taşımacılar olarak sağladık. Devletimiz vergi ve kredi kolaylıkları ile Büyükşehir Belediyemiz ise sübvansiyonlar ile esnafımıza bu zorlu süreçte önemli destekler sundu. Sektörümüze desteğini esirgemeyen büyüklerimize camiam adına teşekkürü her daim borç bilirim. Sağolsunlar, bizi bir başımıza koymadılar.
Kalıcı Çözümler İçin Varız
Pandemi süreci Mart ayında başlaması ile gelirlerde büyük kayıplar yaşandı. Mevcut hakediş sisteminin eksiklikleri de bu süreçle daha belirgin hale geldi. Lakin biz mevcut sistemin aksaklıklarını çok daha öncesinde görerek yeni bir model inşa etmeye başlamıştık. Çünkü yolculuk gelirleri ile sürdürülebilir bir ulaşım sistemini, ayakta tutmak her zaman risk barındırmaktadır. Bu sebeple İETT Genel Müdürlüğü ile yaklaşık 1 yıl önce yeni bir hakediş modeli üzerinde görüşmeleri başlattık. Pandemi sürecine kadarda her hafta düzenlediğimiz toplantılar ile beklenti ve sorunlar tek tek incelendi. Çözümlenerek ilerlenilen bu toplantılara pandemi sürecinde de aksaklıklar yaşansa bile devam edildi.
Pandemi sürecinde esnafın mağdur olmaması adına Büyükşehir’den çeşitli destekler alırken, diğer taraftan da yeni hakediş sistemini planlıyorduk. Nihayetinde Eylül ayı Büyükşehir Meclisi’nde yeni sistem gündeme alınarak kabul edildi.
İETT, yeni sistemi 3 yıllık 4 Milyar TL borçlanma yetkisi ile başlatmayı talep etmişti. Fakat Büyükşehir Meclisi 4 aylık 323 Milyon TL borçlanma yetkisi ile sisteme olur verdi. Bir geçiş süreci olarak görülen bu 4 ayda Meclis, sistemin işleyişini görmek istiyor. Vatandaşların ve esnafın memnuniyetini gözlemleyecek, sürdürülebilirliğini izleyecek.
Sözleşme Sürecindeyiz
Yeni hakediş sistemi Büyükşehir Meclisi tarafından onaylanması ile sisteme geçiş başlamıyor. Şuanda İETT ile bir sözleşme sürecimiz var. bu sözleşme ile çalışma esasları daha belirgin hale gelecek. Ayrıca bu süreç içerisinde İETT’nin yerine getireceği yatırımlarda mevcut. Araçların garaj alanları düzenlenecek ve gerekli hallerde yeni garaj alanları oluşturulacak. Ayrıca araçların elektronik sistemleri yine İETT tarafından yenilenecek. Bu gibi yatırımların sistemin yürütülebilmesi için gerekliliği mevcut.
Sisteme kısa zamanda doğru bir şekilde başlamak gerekir. Büyükşehir Meclisi yılbaşına kadar sistemin kuruluşu ve yürütümünü izlemeye başladı. Yolcu ve esnaf memnuniyetini ölçecektir. Bu doğrultuda yılbaşında yeni borçlanma yetkisi ile sistemin yürümesine imkan sağlayacak. Sistemin bu süreçte kurulması gerekir. Aksi halde tekrar Meclis’in kapısı çalındığında hayal kırıklığına uğranılabilir.
Entegre Ulaşım Sistemi Sağlanmalı
Halk otobüsleri, İETT araçları ve erguvan otobüsleri renkleri dışında zaten hepsi aynı olarak görülüyor. Yolcu seyahat esnasında bir ayrım yapmıyor. Aynı ücret ve kart ile araca binmekte ve çoğu güzergahta birlikte bu taşıma modları hizmet sunmakta. Bu yeni sistem ile daha planlı bir hizmet halka sunulacak. Bu da kaliteyi artıracak, ulaşımı daha sürdürülebilir hale getirecektir.
İstanbul her geçen gün büyümekte ve ulaşım ihtiyacı da artmakta. Bu zamanda kadar ulaşım hizmeti ağırlıklı olarak otobüsler ile sağlansa da artık raylı sistemlere yöneliş daha fazla. Otobüs ihtiyacı her zaman olacak olsa da bu şehirde, raylı sistemlere entegre hizmet sunma ihtiyacı da gerekmektedir. Çünkü bu sayede verimli bir ulaşım hizmetine imkan sağlanır. Yeni sistem ile entegre ulaşım büyük ölçüde sağlanacaktır. İstanbulKart kullanımı artacak, İETT çok daha fazla noktaya çok daha fazla sefer düzenleyebilecek. Günlük yolculuk rakamları da aynı oranda artacaktır.
Sunulacak bu yeni hizmet anlayışında esnafımızın gelecek çekincesi de olmayacaktır. Çünkü yeni sistemin faaliyete geçmesi ile artık yolcuya dayalı gelirden kurtulacağız. Esnaf yapacağı işi ve kazancını bilecek, yolcu azalışlarından etkilenmeyecek. Ücretsiz gün ve yolculuklardan dolayı bir gelir kaybı yaşamayacak.
Çok Emek Harcandı
Yaklaşık 1 yılımızı bu yeni sistemi hazırlamakla geçirdik. Esnaf Odası ve şirket yönetimlerimiz ile sayısız toplantılar ve görüşmeler sağladık. İETT ve İBB ile uzunca bir süre sistemin mütalaasını yaptık. Sonrasında ise Büyükşehir Meclisi’nde onay alması için de grubu bulunan tüm siyasi parti temsilcileri ve Meclis Üyeleri ile görüşmeler düzenledik. Görüşmelerimizde talep ve beklentilerimizi ilettik ve desteklerini istedik.
Yapılan bunca uğraşı sonrasında geçtiğimiz ay Büyükşehir Meclisi’nde yeni hakediş sistemi kabul edildi. Bu sistemin hayat bulmasında katkısı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ak Parti Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu, CHP Grup Başkan Vekili Doğan Subaşı, İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, MHP Grup Başkan Vekili Volkan Yılmaz, Büyükşehir Meclis Üyelerine, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili ve süreci yürüten Alper Kolukısa ile katkılarını sunan tüm bürokratlara teşekkürlerimi sunarım.
Harcanan onca emeğin kısa zamanda sistemin hayata geçmesi ile taçlanması en büyük temennimiz.
Facebook Yorum
Yorum Yazın