İyisiyle ve kötüsüyle bir yılı daha uğurladık. 2021 de Pandemi ve ekonomik sıkıntılar bütün sektörleri olduğu gibi ÖHO sektörünü de olumsuz etkiledi. Ancak her şeye rağmen ÖHO sektörü olarak diğer sektörlere göre sıkıntıları biraz daha hafif atlattık denilebilir. 2021 hem ülkemiz, hem de bütün dünya için iyi geçmedi uzun süre hatıralarda kalacak şekilde tarihte yerini aldı. İnşallah 2022’nin pandeminin, yoksulluğun, bütün sorunların bittiği, sağlık, afiyet, huzur ve barışın hakim olduğu bir yıl olmasını temenni ediyorum.
2021 Aralık ayı içinde sektörümüze uzun yıllar emek ve katkı vermiş, eski İETT Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Kaya ÇİLLİ ile İstanbul Halk Ulaşım A.Ş. nin eski Yönetim Kurulu Başkanlarından Mustafa ALTUNTAŞ’ı kaybettik. Her iki merhuma da yüce ALLAH’tan rahmet ve mağfiret, ailelerine, yakınlarına, tanıdıklarına, sektörümüze baş sağlığı ve sabırlar diliyorum.
Değerli dostlar, hayat denilen şey bu işte. Kime ne zaman, nerede ve ne şekilde geleceği de belli değil. Hayatta iken biri birimizin kıymetini bilmek, değer vermek ve hoş seda bırakabilmek önemli. Allah hepimiz hakkında hayırlısı ne ise onu nasip eylesin. Geleceğe umutla bakabilmek ve bizden sonrakilere daha iyi şartlar bırakabilmek için yapmamız gerekenler ise çok. Biri birimize ihtiyacımız var. Hayat devam ederken bunu asla unutmamalı ve davranışlarımızı da buna göre ayarlamalıyız.
ÖTİS Ve Sözleşme Çalışmaları
Bilindiği üzere, Aralık 2020 ayından itibaren kısaca adı ÖTİS olan, Özel Taşımacı İşletme Sistemine geçtik. Uygulama başlayalı 1 yıl oldu ve İETT ile yaptığımız ilk sözleşmenin süresi de doldu. Test sürecinde elde edilen veriler, deneyimler ve yeni ihtiyaçlar çerçevesinde idareden yeni bir sözleşme talebinde bulunduk. İdarenin de bazı talepleri vardı ve sektörümüzün talepleriyle birlikte görüşmeler yaptık. Büyük bölümü mali konular olan anlaşmazlıkları İBB hakemliğinde bir araya gelerek müzakereler yaptık, yapıyoruz.
Sözleşme görüşmeleri gayet doğal olarak ülkemizin ve sektörümüzün ekonomik koşullarının gölgesi altında yapıldı. Pandemi nedeniyle bir kısım fedakarlıklar yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Ancak artık bıçak kemiğe dayandı ve işi yürütemez noktaya geldik. 2021 başındaki maliyet güncellemesinin reel ekonomik şartların ve maliyet artış rakamlarının çok altında yapılması ve kar payını düşük almamız nedeniyle Kasım ayı itibariyle araç başına aylık ortalama hak ediş rakamlarımız 2019 Ekim ayı rakamını henüz yakalayabildi. Yani, brüt gelir yönüyle 2 yıl gerideyiz. Pandeminin etkisi devam etse de 2021 Ayı itibariyle normale geçiş nedeniyle taşıdığımız yolcu sayısı kademeli olarak yükseldi ve 2019 verilerine yaklaştık. İşletme gelirinin yolculuk sayısı ile aynı oranda artmamış olmasında kusurumuz ve dahlimiz olmayıp, bu tamamen idare takdir ve yetkisinde olan, seyahat kartları ve tarife uygulamalarından kaynaklanmaktadır.
ÖHO İşletmecileri olarak bizler idarenin hazırladığı ve uyguladığı işletme planlamalarına uymak suretiyle görev ve sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. İETT de olan Garaj, yedek araç ve planlı bakım ve onarım imkanlarımız olmamasına rağmen sefer gerçekleştirme oranımız %96 civarındadır. İETT’nin sahip olduğu kurumsal imkan ve avantajlarının bizlere de sağlanması halinde bu oran en yükseğe çıkacaktır.
ÖTİS ile alakalı Sözleşme görüşmelerimiz halen sürüyor. Yapılacak güncellemeler Ocak hak edişinden itibaren geçerli olacağı için daha vaktimiz var. Ancak bir an önce sonuçlandırıp gündemden kaldırmak ve yapacağımız diğer önemli işlere bakmamız elbette iyi olacaktır. Yeni tarife zam oranı, ekonomik gelişmeler, 2021 yılı ÜFE ve TÜFE rakamlarının açıklanmış olması, (TUİK tarafından ÜFE yaklaşık %80 TÜFE ise 36,08 olarak açıklandı) yeniden değerleme oranı olarak %36’nın Hükümetimiz tarafından ilan edilmesi çerçevesinde Ocak 2022 den geçerli olmak üzere yeni maliyet rakamları ortaya çıkacaktır.
Bir defa daha ifade ediyorum ki, ÖHO sektörü olarak pandemi sürecinde, özellikle kar payını geçici olarak düşürmek suretiyle üzerimize düşen fedakarlığı fazlasıyla yaptık. Artık normale geçmeyi ve sağladığımız mutabakata göre de hak ediş miktarının Meclis Kararı esaslarına ve güncel ekonomik şartlara göre artırılmasını idareden bekliyoruz.
Belediyelere Ücretsiz Ve İndirimli Yolculuklar Nedeniyle Gelir Desteği İmkanı Sağlanması
Özel Halk Otobüsü sektörünün TÖHOB önderliğinde, çok uzun zamandan beri sürdürdüğü, Ücretsiz ve İndirimli Yolcu taşınması ile ilgili olarak Belediyelerce özel işletmecilere gelir desteği sağlanmasına dair, gerek 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi ve gerekse 5393 Sayılı Belediye Kanunların da değişiklik yapılmasıyla alakalı çalışma, bu hafta içinde TBMM’ ne kabul edildi ve Resmi Gazetenin 25 Aralık 2021 tarih 31700 sayılı nüshasında yayınlanarak yürürlüğe girdi.
7349 Sayılı Torba Kanunun 9 ve 10. Maddelerinde, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye ve 5393 sayılı Belediye Kanunlarında yapılan değişiklikle artık bütün Belediyeler, “Kendilerinden izin veya ruhsat almak ya da hat kiralamak suretiyle kent içi toplu taşıma hizmeti sunan gerçek ve tüzel kişilere, nüfus, hattın uzunluğu ve kullanan yolcu sayısı gibi kriterleri esas alarak tespit edilecek hatlarda toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz veya indirimli yararlanan kişiler için gelir desteği ödemesi” yapabilecekler.
Bir sosyal ve kamu hizmeti olarak Belediyelere bağlı olarak yürütülen Kent içi toplu taşıma faaliyetinde bulunan ve kamu tarafından belirlenen kişileri ücretsiz ve indirimli yolcu taşımak zorunda kalan özel işletmecilere destek sağlamak açısından çok önemli bir yasal düzenleme ihtiyacı karşılanmış oldu. Artık Belediyeler de bu düzenlemeler ile Özel halk otobüslerine destek sağlarken yasal bir dayanağa kavuşmuş oldular.
Yapılan düzenleme ile çok önemli bir sorunu çözmüş olduk. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere, Mecliste grubu bulunan Siyası Partilerimizin Sayın Genel Başkanlarına, Grup Başkan Vekilleri ile Milletvekillerine, Devletimizin konuyla alakalı ilgili Kurumlarının Yöneticilerine, TÖHOB Başkanımız Sayın Ercan SOYDAŞ ile Yönetim Kurulu Üyelerine, her aşamada TÖHOB’a destek sağlayan, bütün illerimizdeki ÖHO İşletmecilerini temsil eden Esnaf Odası, Kooperatif ve Şirket Başkanlarımıza teşekkürlerimi arz ediyorum.
Gerçekten çok yoğun ve ısrarlı bir çalışma yürüttük. Konuyla alakalı olarak Hukukçu ve Topu Ulaşım Danışmanlarımızın, esnafı temsil eden kuruluşların görüşlerini aldık. TBMM’nde etkili ve yoğun bir bilgilendirme yaptık. Hatta konu TBMM Komisyonunda görüşülür iken TÖHOB Başkanımız adımıza çok etkili ve güzel bir sunum yaptı. Neticesinde sektörün ihtiyacını doğru bir şekilde anlatarak bir sıkıntıyı daha çözmüş olduk.
Bu düzenleme bazı art niyetli ve konuyu bilmeyen ve kavrayamayan kişilerce istismar edilmeye çalışılsa da sektörümüz için çok önemliydi. Her şeyden önce özel işletmeciler gerçek ve tüzel kişilik olarak Kanunlarda yerini aldı. İstanbul özelinde ÖTİS açısından da bu düzenleme önemli ve gerekliydi. Sektördeki varlığımız bir defa daha teyit edildi. İşletmecilerin indirimli ve ücretsiz yolcu taşımak nedeniyle oluşacak gelir kaybı önlendi ve Belediyeler açısından dayanak oluşturuldu. İlden ile değişiklik gösteren ÖHO işletmecilik statüleri Kanunlarımızda tarif edildi.
Yıllardan beri herkes tarafından mutlak ihtiyaç olarak görülen ve dile getirilen böylesine önemli bir konuda bazı hazımsız kişilerin mantıktan ve sektör gerçeklerinden yoksun tavırlarını ve söylemlerini gördükçe üzülüyorum. Aramızdaki sektör yönetimiyle alakalı rekabet ne olursa olsun seviyeye dikkat etmemiz ve iyi şeylerde hakkı teslim etmemiz lazımdır.
Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneğinde Nöbet Değişimi
Toplu Taşıma Sektörünün emekçilerinden ve duayenlerinden, eski ÖZULAŞ A.Ş. Genel Müdürü, TÖHOB Genel Sekreteri, İstanbul Özel Halk Otobüsü sektörünün Koordinatörü görevlerinde bulunmuş ve daha öncesinde İBB de yöneticilik yapmış olan Onur ORHON Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanlığı’na seçildi. Yıllarca ÖZULAŞ A.Ş. de Esnaf Odasında birlikte çalıştığımız Onur beyi bu görevi nedeniyle tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Engin tecrübesi ve bilgisiyle Onur beyin zaten yönetiminde olduğu Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneğinin bu kez üstlendiği Başkanlığı görevinde başarılı olacağından eminim. Trafik kazalarını Önleme ile alakalı bir derneğe içimizden birisinin Başkan olarak seçilmesi önemlidir ve hepimizi mutlu etmiştir. Bilindiği üzere Merkezi İstanbul da olan Türkiye Trafik kazalarını Önleme Derneğinin Başkanlığını daha önce çok değerli ağabeyimiz Merhum Hitay Bey yapmıştı. Bu vesileyle Hitay abiyi bir defa daha rahmet ve minnetle yad ediyorum.
Ocak ayının sektörümüz ve aziz Milletimizi açısından sağlıklı, huzurlu, bereketli ve başarılı geçmesini temenni ediyorum.
Facebook Yorum
Yorum Yazın