İstanbul
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
NACİ YAĞIZ

NACİ YAĞIZ

Mail: nyagiz@halkulasim.com

Zorlu Yılın Ardından: 2025 İçin Gelecek Planları Ve Umutlar

Zorlu Yılın Ardından: 2025 İçin Gelecek Planları Ve Umutlar

Evet, 2024'ü hayırlısıyla bitiriyoruz. Kazasız, belasız 2025 yılı şimdiden hayırlı olsun. Barış dolu, sağlık, sıhhat, afiyet ve bol kazançlı bir yıl olmasını temenni ederim. Sektörümüz için de sağlık, sıhhat, afiyet ve bol kazançlı bir yıl dilerim. Umudumuz 2025’in geçmişi hiç aratmaması ve geleceğe umut dolu bir yıl sunmasıdır.

2025'in maliyet güncellemesi çalışmalarını çok hızlı bir şekilde sürdürüyoruz. Malum, bizim hizmet üretici fiyat endeksi üzerinden artırımlarımız var. Bizim meclis yazısı da, bunu emrediyor. Hizmet üretici fiyat endeksin Ocak ayı içerisinde açıklanacak. Oluşacak tabloya göre  maliyet kalemlerimiz güncellenecek.

Enflasyon malum, %45'lerde, asgari ücret dün açıklandı, %30 gibi bir artış oldu. Araç fiyatları ise 2025'te, söylentilere göre 9 milyonun üstünde olacak. Bunların hepsini derleyip toparlayacağız, malum bizim bir maliyet tablomuz var. Esnaflarımızın zarar görmeden bu işi sürdürebilmesi için, doğru rakamlara ulaşma adına mücadele ediyoruz, haklarını korumaya çalışıyoruz. Umarım 2025'te bunu sağlarız.

Zor Bir Yıl Geride Kaldı

2024, ekonomi açısından çok zor bir yıl oldu. Ödemeler açısından da çok zordu. Ümit ederim ki görüşmelerimizde defalarca 2025'e vurgu yaptık. Dedik ki, 2025'te bize bir ödeme planı koyun önümüze. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yetkililerle, belirsizlik ve muğlaklıkla bu işi sürdüremiyoruz. Yapmamız gereken yatırımlarımızı yapamıyoruz. Örneğin yeni araç alacağız ama alamıyoruz çünkü ödemelerini yapamıyoruz. Kendi iç dinamiklerimizdeki döngüleri sağlayamıyoruz, rutin ödemelerimizi dahi karşılamakta zorlanıyoruz. En azından 2025'in ilk 6 ayında bize bir ödeme tablosu koymalarını talep ettik, bunu sağlayacağız. Bir de ikinci olarak, kesmiş olduğumuz faturaların kapanmasını istiyoruz. Örneğin, Ocak ayında bir fatura kestik, araç başı bir rakam çıktı. Çıkan rakam kadar aylık ödeme yapılmasını istiyoruz. Şuan halen falanca ayın %20-30’u gibi ödemeler yapıyoruz. Artık aylık olarak kesilen fatura kadar esnafımıza ödeme yapmalıyız. Bunu biz kendilerine anlattık, Sayın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin genel sekreterine anlattık. Yetkililere de ilettik, bunu sağlamaya çalışıyoruz. Maliyet tablomuzdaki gider kalemlerini olabildiği kadar, en doğru rakamlar ile esnaflarımızın haklarını koruyarak, mağdur olmamaları için mücadele ediyoruz.

İstanbul'daki yaklaşık 3000 otobüsle hep birlikte hareket ediyoruz bu konuda. Evet, ödemelerde sıkıntılar olduğu için zaman zaman bazı gerilimli anlar yaşandı. Esnaflarımız çok zor durumda kaldıkları için farklı yollara başvurmuşlardır. Ancak inanın, biz iyi niyetli bir topluluğuz. Sektörümüz içerisinde art niyetli bir şey olduğunu düşünmüyorum. Evet, paramızı istiyoruz. Bundan daha doğal bir şey yok. Çünkü bizim bu işin maliyeti çok yüksek. Maliyetini ödeyerek döndürüp, 3 ay sonra, 4 ay sonra parasını alan bir sektör ayakta duramaz.

Sektörün sürdürülebilir olması için, aracını yenilemesi gerekiyor ki bu şehirde daha düzgün, kaliteli hizmet verebilsin. Bu nedenle, ödemelerin düzenli, kesilen faturaların tamamının kapanması kaydıyla, net ve düzenli olması gerekiyor. Muğlaklıkla, belirsizlikle, "Acaba ayın 15'inde ne ödenir, sonunda ne ödenir?" gibi durumlar olmamalı. 15'inde ne alacağımız, sonunda ne alacağımız net olmalı. "Ben bu kadar fatura kestim, yarısını 15'inde alacağım, yarısını sonunda" gibi net olmalıyız.

İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün iş planlaması ve denetimi var. Burada bazı sıkıntılarımız var. 2024'te, özellikle yerel seçimden sonra artan bir baskı söz konusu. Araç muayenesi ve sahada yazılan raporlar bu konuda sıkıntı yaratıyor.

Muayene Bezdirdi!

TÜVTÜRK'ün muayene standartlarıyla İETT'nin istediği 242 maddelik döküman arasında ciddi farklar var. TÜVTÜRK'ten geçiyor ancak İETT'de geçmiyor. Bu durum sıkıntı yaratıyor. Konuyu yetkililere ilettik, görüşmelerde bu 242 maddenin azaltılmasını ve daha makul kriterlerin belirlenmesini talep ettik. 2025'te, bu eksikliklerin giderileceği ve standartların düzenleneceği söyleniyor.

İETT muayenesinden çıkan bir araç bir ay sonra arıza yapabiliyor. Bu mekanik bir sorun, tamir ediliyor ancak sonra tekrar muayeneye girmesi isteniyor. Bu durumda, hem esnafımız mağdur oluyor, hem de gereksiz yere ek masraflar oluşuyor. Bu yüzden, ödemelerin düzenli, kesilen faturaların tam olarak kapatılması, esnafların mağdur edilmemesi çok önemli.

Araç muayenelerinde esneme değil, adalet istiyoruz. Çünkü bu araçlar hizmet sunuyorlar, fabrikadan çıktığı kadar mükemmel olamazlar. Ancak hizmete engel, standartlar ötesi bir durum varsa tabi ki yaptırım olsun. Lakin fazlasını aramak haksızlık olur. 10-15 yaş arasına ulaşmış bir filodan bahsediyoruz. Ödemelerin yetersizliğinden ötürü değişim dahi sağlayamıyoruz. Böylesi bir durumda standarlar ötesi kriterler ile araçların seferden çekilmesi ve esnafın tamirhanelere borçlandırılması doğru değil. İdareye bu konuda sıkıntıları açıkça ilettik, bir düzenleme yeniyılda olacak, olmalıdır zaten.

İşimiz Gerçekten Zor

2024'ün son ayında talihsiz birkaç olay yaşadık. Geçen hafta üç kardeşimiz hayatını kaybetti. Araç altında kalarak, çarpışmalar sonucu ve kazaya karışarak hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Bu acıyı en iyi hayatını kaybedenin yakınları hisseder. Biz bunu asla tasvir etmeyiz. Kazalar, trafik kazalarıdır; daha dikkatli, daha tedbirli, daha sakin bir şekilde araç kullanmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Kamu hizmetleri içerisinde zorluk olarak ilk 3’e girer toplu ulaşım. İşte biz böyle zor bir işi ifa ediyoruz. Hele ki İstanbul gibi zor bir trafik ve yoğun bir şehir olunca iş çok daha zor bir hale geliyor. Çalışanlarımız çok ulvi bir hizmet ifa ediyor. Her birini sektörüm adına kutluyorum. Milyonlarca yolcuya 2024 yılında hizmet sunduk, evlerine, işlerine ve sevdiklerine ulaştırdık.

İstanbul'un trafiği, İETT'nin yükü, şehirdeki yoğunluk nedeniyle, bazen ufak dikkatsizlikler büyük sonuçlar doğurabiliyor. Ama biz sektör olarak, 2025'te daha dikkatli olacağız, daha güvenli çalışacağız. Sektörümüze, camiamıza 2025'in, 2024'ten daha hayırlı, kazasız, belasız, bol kazançlı bir yıl olmasını diliyorum.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar